Muffiny to fantastyczna deserowa opcja na wiosnę oraz lato. Są bowiem nie tylko szalenie smakowite, ale też bardzo wygodne w przenoszeniu. Idealnie sprawdzą się więc jako piknikowa przekąska. Możemy zabierać je na małe wycieczki, czy przechadzki i cieszyć się ich smakiem w promieniach wiosennego słońca.
Zobacz także: Przepis na pyszne amerykańskie pancakes z waniliową nutą
Do przygotowania około piętnastu muffinów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g masła, 160 gram gorzkiej czekolady, 300 gram mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 jajka o rozmiarze L, 170 mililitrów mleka pełnotłustego oraz garść orzechów pekan.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Przesiewamy mąkę do miski i łączymy ją wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Czekoladę łamiemy na niewielkie części, a orzechy siekamy.
Jajka miksujemy wraz z mlekiem, po czym dodajemy powstałą masę do mąki i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy do niej masło, wsypujemy czekoladę oraz orzechy i znów mieszamy.
Ciasto wlewamy do papilotek. Muffiny pieczemy przez około dwadzieścia minut.
Zobacz także: Gratka dla łasuchów. Idealne waniliowe gofry