Rodzajów pizzy jest tyle, że trudno byłoby się doliczyć ich prawdziwej liczby, jako że do tradycyjnych włoskich przepisów dochodzą jeszcze różnorakie wariancje ogólnoświatowe. Poza mnogością występujących na nich dodatków, pizze różnią się też rodzajem ciasta i sposobem przygotowania, które co ciekawe nie zawsze wiąże się z pieczeniem w piecu.
Oto typy pizzy, których koniecznie trzeba spróbować podczas w trakcie włoskich wojaży.
Zobacz także: Ostrożnie z ostrygami... Na czym polega ich fenomen?
Pizza neapolitańska jest bardzo cienka. Jej ciasto jest elastyczne i miękkie, łącznie z krawędziami. To jedna z najstarszych odmian pizzy, która była punktem wyjścia w tworzeniu kolejnych jej typów.
Pizza rzymska jest grubsza od neapolitańskiej i znacznie bardziej chrupiąca. Posiada też wyraźne zaokrąglone brzegi. Jej ciasto nierzadko ma grubość dwóch centymetrów.
Pinsa także wywodzi się z Rzymu i można ją uznać za niskokaloryczną siostrę tradycyjnej rzymskiej pizzy. W regionie Lacjum zajada się już od czasów antycznych. Jest niewielka, ma owalny kształt i nie stosuje się w jej przygotowaniu sosu pomidorowego. Jest też jeszcze bardziej chrupiąca niż pizza rzymska. Ciasto na nią powstaje z trzech rodzajów mąki.
Smażona pizza nazywana fritta, którą zawija się w charakterystyczne kieszonki, to także wynalazek z południowej części Włoch, a dokładnie z Neapolu. W jej środku można znaleźć najczęściej ricottę i salami, a w posypanej cukrem pudrem wersji na słodko czekoladę.
Mediolańska pizza al trancio jest jedną z najbardziej kalorycznych typów pizzy. Bardzo często sprzedaje się ją na kawałki hojnie obłożone mozzarellą di buffala i innymi dodatkami. Jest gruba i puszysta.
La pissalandrea, czy też pizza all'Andrea jest pizzą z Genui. Ten ciekawy rodzaj pizzy przygotowuje się tam już od początku XIV wieku. Genueńczycy nadali jej podobną nazwę, ażeby uczcić imię Andrei Doria, wybitego dowódcy i admirała. Przygotowuje się ją na patelni. W jej skład wchodzą składniki, takie jak anchois, cebula i oliwki.
Sfincione to typ pizzy z Sycylii. Ciasto sfincione jest bardzo grube. Piecze się ją w dużych prostokątnych blachach i sprzedaje na kawałki. Popularnymi dodatkami tej szalenie sytej pizzy jest duszona cebula, ser owczy zwany caciocavallo, a także okruchy chleba.
Zobacz także: Smakowita tarta ze szparagami i cheddarem. Pokochasz ten przepis!