Niewielkie puszyste okrągłe naleśniki w Stanach Zjednoczonych zwykło się jeść na śniadanie. W Europie pankejki są najczęściej uważane za deser. Najlepiej zajadać je obficie polane syropem klonowym i obsypane owocami lub oprószone cukrem pudrem, z hojną porcją konfitury oraz kleksem śmietany.
Zobacz także: Gratka dla łasuchów. Idealne waniliowe gofry
Do przygotowania dziesięciu sztuk pankejków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 jajko w rozmiarze L, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego, łyżka cukru waniliowego, łyżka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli oraz kilka kropel aromatu waniliowego.
Składniki łączymy i miksujemy przez kilka minut do powstania gładkiej, jednolitej masy. Pankejki smażymy z obu stron aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Podajemy je od razu po usmażeniu, układając jednego naleśnika na drugim.
Zobacz także: Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym