Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz gofry, w których wyraźnie czuć przyjemną waniliową nutę są uzależniająco pyszne. Nie da się nimi znudzić, jako że można serwować je na mnóstwo sposobów, a to z rozmaitymi owocami, a to z sosami, z miodem, czy z bitą śmietaną. Kolejną ich niewątpliwą zaletą jest to, że bardzo łatwo je przygotować.
Zobacz także: Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym
Do przygotowania ciasta na gofry będziemy potrzebował składników, takich jak: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka 3,2%, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, połowa szklanki roztopionego masła, 2 jajka o rozmiarze L, 3 łyżki cukru pudru oraz ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii.
Rozgrzewamy gofrownicę. Składniki łączymy i miksujemy na gładką masę. Nakładamy na gofrownicę ciasto i pieczemy gofry przez około 3,5 minuty (bądź przez czas podany w instrukcji obsługi gofrownicy). Po upieczeniu należy odłożyć na chwilę gofry na metalową kratkę.
Zobacz także: Smakowita tarta ze szparagami i cheddarem. Pokochasz ten przepis!