Zamiast tradycyjnych kanapek czy granoli z jogurtem od czasu do czasu mamy ochotę zjeść na śniadanie smażone placuszki. Im szybciej i łatwiej się je robi, tym lepiej. Dzisiaj mamy dla Was właśnie taki przepis. Placki twarogowe zrobisz dosłownie w kwadrans, a ich wyborny smak uzależni cię już od pierwszego kęsa. Są niskokaloryczne i po prostu pyszne.
Do dzieła!
Polecamy także: 20 nazw popularnych dań i napojów, które być może wymawiasz źle
Składniki:
3 średniej wielkości jajka
250 g twarogu
3 łyżki mąki pszennej o średnim typie (np. 550)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie szczypta cynamonu
Szczypta soli
Olej (najlepiej kokosowy)
Przygotowanie:
W misce porządnie rozgnieć twaróg, żółtka (bez białek), cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Na koniec dodaj mąkę i ponownie wymieszaj całość na gładką masę.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Piana musi być bardzo sztywna.
Ubite białka dodaj do masy twarogowej i wymieszaj całość szpatułką. Rób to delikatnie.
Na patelni rozgrzej olej. Placuszki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, dopóki nie zrobią się złociste.
Placki twarogowe będą smakowały wybornie, jeśli już na talerzu skropisz je odrobiną miodu, posypiesz ulubionymi owocami, a na wierzch dodasz kleks jogurtu greckiego i owocowego dżemu.
Smacznego!
Źródło: gazeta.pl