Cisto marchewkowe to cukierniczy klasyk. Jest pyszne, uzależniające i co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak upiec idealne ciasto marchewkowe z dekoracyjnym wiosennym akcentem.
Zobacz także: Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym
Do upieczenia ciasta marchewkowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 gram startej słodkiej marchewki, 1 starte jabłko, 150 gram cukru pudru, 150 mililitrów oleju słonecznikowego, 2 jajka w temperaturze pokojowej, 60 gram posiekanych orzechów pekan, 60 gram wiórków kokosowych, 200 gram mąki pszennej, łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Nie przestając ubijać, stopniowo dolewamy do niej olej. Następnie łączymy masę wraz z pozostałymi składnikami i delikatnymi ruchami mieszamy.
Ciasto pieczemy w formie o średnicy 24 centymetrów przez około godzinę (lub do testu suchego patyczka) w temperaturze 150 stopni.
Gdy przestygnie, pokrywamy je kremem przygotowanym z 250 gram serka mascarpone zmieszanego z tabliczką białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, 50 gram cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Potem dekorujemy je jadalnymi kwiatami, na przykład bratkami z uprawy ekologicznej.
Zobacz także: Fit wiosna. Pomysły na najpyszniejsze smoothie