Majówkowe łakocie. Ciasto marchewkowe w pięknym wiosennym wydaniu

To ciasto zachwyci wszystkich!
Majówkowe łakocie. Ciasto marchewkowe w pięknym wiosennym wydaniu
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/onparledemode/)
29.04.2022

Cisto marchewkowe to cukierniczy klasyk. Jest pyszne, uzależniające i co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak upiec idealne ciasto marchewkowe z dekoracyjnym wiosennym akcentem.

Zobacz także: Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym

Przepis na przepyszne ciasto marchewkowe

Składniki

Do upieczenia ciasta marchewkowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 220 gram startej słodkiej marchewki, 1 starte jabłko, 150 gram cukru pudru, 150 mililitrów oleju słonecznikowego, 2 jajka w temperaturze pokojowej, 60 gram posiekanych orzechów pekan, 60 gram wiórków kokosowych, 200 gram mąki pszennej, łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Nie przestając ubijać, stopniowo dolewamy do niej olej. Następnie łączymy masę wraz z pozostałymi składnikami i delikatnymi ruchami mieszamy. 

Ciasto pieczemy w formie o średnicy 24 centymetrów przez około godzinę (lub do testu suchego patyczka) w temperaturze 150 stopni

Gdy przestygnie, pokrywamy je kremem przygotowanym z 250 gram serka mascarpone zmieszanego z tabliczką białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, 50 gram cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Potem dekorujemy je jadalnymi kwiatami, na przykład bratkami z uprawy ekologicznej. 

Zobacz także: Fit wiosna. Pomysły na najpyszniejsze smoothie

Polecane wideo

Te okulary przeciwsłoneczne są teraz hitem. 10 doskonałych modeli
Te okulary przeciwsłoneczne są teraz hitem. 10 doskonałych modeli - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Julia32 (Ocena: 5) 15.05.2022 11:23
Nie lubie ciasta marchewkowego
odpowiedz

Polecane dla Ciebie