Nieodłącznym elementem majówek jest grillowanie. Warto czasem przełamać kulinarną rutynę i zamiast tradycyjnej karnówki i szaszłyków złożonych jedynie z mięsnych kawałków wrzucić na grill coś zupełnie innego. Podpowiadamy, jak urozmaicić tegoroczne menu.
Pokażmy wszystkim uczestnikom biesiady majówkowej, że szaszłyk niejedno ma imię!
Zobacz także: Włoskie smaki. Pyszne gnocchi ze szpinakiem i orzechami
Oto pomysły na wyborne szaszłyki, które na pewno zrobią w majówkę furorę.
Przed grillowaniem należy zamarynować na kilka godzin kurczaka, by nasycił się aromatami. Pokrójmy mięso na części, a potem zanurzmy je w marynacie sporządzonej z kilku łyżek oliwy, małego opakowania jogurtu greckiego, dwóch łyżek słodkiej papryki, szczypty chili, szczypty soli, łyżki miodu, łyżki musztardy, łyżki indyjskiej mieszanki przypraw tikka masala oraz trzech rozdrobnionych w prasce ząbków czosnku.
Godzinę przed rozpoczęciem grillowania umieszczamy łososia w marynacie sporządzonej z soku wyciśniętego z limonki, ośmiu łyżek stołowych oliwy, kilku łyżek sosu sojowego, łyżki sosu rybnego, trzech łyżek miodu, szczypty chili, szczypty świeżo zmielonego pieprzu i łyżki startego imbiru. Warto użyć świeżego ananasa zamiast tego w puszcze - szaszłyki będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Przed nadzianiem szparagów na szpikulce kroimy je na na kilkucentymetrowe kawałki. Nadziewamy je w poziomie. Szaszłyki szparagowo-cukiniowe warto podawać wraz z sosem zrobionym z jogurtu greckiego, soku z cytryny, szczypty pieprzu, szczypty soli morskiej oraz świeżej mięty.
Zobacz także: Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym