Do Polski przeniknęło wiele przysmaków pochodzących z innych krajów. Na obiad czasami jemy kotleta de volaille, a kończymy go, popijąc cafe au lait. Jako przekąskę między posiłkami wybieramy ser camembert albo bruschettę. Gdy odwiedzają nas goście, serwujemy im paellę i chianti. Ale czy na pewno poprawnie wymawiamy wszystkie nazwy tych potraw?
Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!
To ważne nie tylko dlatego, że możemy się odrobinę ośmieszyć, nieznając poprawnej wymowy tak popularnych dań, które – można powiedzieć – stały się już międzynarodowe. Czasami narazimy się też na wyjątkową niezręczność. Na przykład wymawiając nazwę makaronu penne. Mówi się „penne”, a wiele osób popełnia błąd i mówi „pene”. Tymczasem „pene” po włosku oznacza męskie genitalia.
Przekonaj się, czy wiesz jak wymawiać poprawnie nazwy tych potraw i napojów.
1. Espresso – kawa przygotowywana za pomocą ekspresu. Wymawia się dokładnie tak, jak się pisze, czyli „espresso”.
2. Foie gras – pasztet przygotowywany z gęsich wątróbek. Wymawia się „fła gra”.
3. De volaille – dość popularny w Polsce kotlet, który jest przyrządzany z piersi kurczaka obroczonej w panierce, z nadzieniem z masła i ziół. Wymawia się „dewolaj”.
4. Cafe au lait – to francuski napój na bazie kawy. Po francusku ta nazwa oznacza po prostu kawę z mlekiem. Wymawia się „kafe o le”.
5. Bolognese – w Polsce sphagetti z dodatkiem tego mięsnego sosu jest bardzo popularne. Sos pochodzi z miasta Bolonia. Jego nazwę wymawia się „bolonieze”.
6. Bruschetta – kolejny włoski przysmak. To pieczywo posmarowane oliwą i rozdrobnionym czosnkiem, ale wariantów może być wiele. Wymawia się „brusketta”.
7. Anchois – są to przetwory z sardeli europejskiej. Wymawia się „ąszła”.
8. Camembert – bardzo popularny francuski ser. Nazwa pochodzi od nazwy wsi francuskiej, w której wytworzono recepturę. Wymawia się „kamąmber”.
9. Gnocchi – to włoskie kluski. Można przyrządzić je na różne sposoby. Na przykład z ziemniaków, kaszy gryczanej albo sera. Wymawia się „niokki”.
10. Zabaglione – to włoski deser, który przygotowuje się wyłącznie z trzech składników: żółtek jaj, wina i cukru. Wymawia się „zabalione”.
11. Ser roquefort – to ser owczy o niebieskawym zabarwieniu. Wymawia się „rokfor”.
A & K prezentują: Prosty przepis na domowy kebab (na studencką kieszeń!)
12. Quiche – to placek wypełniony wytrawnym nadzieniem. Wymawia się „kisz”.
13. Prosciutto – to rodzaj surowej, suszonej szynki. Przysmak pochodzi z Włoch. Wymawia się „prosziutto”.
14. Chianti – to toskańskie, czerwone, wytrawne wino. Wymawia się „kianti”.
15. Calzone – to potrawa przypominająca trochę pieroga – ciasto wypełnione dodatkami. Wymawia się „kalcone”.
16. Croquembouche – to francuski tort weselny. Składa się z ptysiów połączonych karmelem. Wymawia się „krokembusz”.
17. Churros – to słynny hiszpański przysmak w kształcie pręta. Je się go z dodatkiem gorącej czekolady. Wymawia się „czuros”.
18. Fajita – to potrawa meksykańska. Pod nazwą kryje się tortilla z grillowanym mięsem. Wymawia się „fahita”.
19. Paella – to potrawa hiszpańska, przyrządza się ją na różne sposoby. Jej podstawą jest ryż z dodatkiem szafranu. Wymawia się „paeja”.
20. Fondue – potrawa przygotowywana z sera i białego wina. Wymawia się „fądi”.