Gnocchi to jedna z ulubionych potraw Włochów. Co ciekawe, zajadają się nią już od czasów starożytnych. Przepis na gnocchi został wymyślony w antycznym Rzymie, zalecał dodanie do wyrabiania klusek semoliny, a w późniejszym czasie mąki kukurydzianej. Potem został udoskonalony i do robienia masy na gnocchi zaczęto ziemniaków i jajek.
Zobacz także: Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym
Do przyrządzenia kilku porcji włoskich klusek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 kilogram ziemniaków, 2 łyżki soli morskiej, 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, dwie łyżki czerwonego pesto, 100 gram mąki pszennej oraz 1 jajko.
Zagotowujemy wodę w sporym garnku i dodajemy do niej sól. Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy ich ze skórki ani jej nie nacinamy. Wrzucamy w całości do wody i gotujemy je aż osiągną miękkość, co powinno zająć około czterdzieści pięć minut.
Odcedzamy je, pozbywamy się skórek, a następnie bardzo dokładnie rozcieramy praską na gładką masę. W dalszej kolejności trzeba przesiać mąkę i dodać do niej odrobinę soli, przyprawy, jajko oraz rozgniecione ziemniaki. Całość zagniatamy aż do połączenia składników. Warto wiedzieć, że masy na gnocchi nie trzeba długo wyrabiać.
Kroimy powstałe ciasto na kilka kawałków i podsypujemy je mąką. Każdy z nich należy wyrolować na wałek o średnicy dwóch centymetrów. Potem wałki kroimy na półtoracentymetrowe kawałki, na których robimy odcisk widelcem.
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Są gotowe, jeśli zaczną wypływać na powierzchnię.
Podajemy je od razu po ugotowaniu polane oliwą tymiankową, skropione sokiem z cytryny wraz z podsmażonym świeżym szpinakiem z suszonymi pomidorami, parmezanem i orzechami włoskimi.
Zobacz także: Fit wiosna. Pomysły na najpyszniejsze smoothie