Wielkanocne łakocie. Sernik idealny

Pieczenie obłędnie pysznego sernika nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać!
Wielkanocne łakocie. Sernik idealny
Fot. Unsplash
12.04.2022

Wiele osób jest zdania, że nie ma Wielkanocy bez obłędnie pysznego sernika. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Domowy, rozpływający się w ustach sernik waniliowy z chrupiącym spodem to deser, dzięki któremu świąteczna atmosfera z pewnością będzie jeszcze radośniejsza.

Zobacz więcej: Trzy pyszne pomysły na wielkanocne dania z jajkami. Goście będą zachwyceni!

Doskonały sernik waniliowy 

Spód

Do przygotowania spodu ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 130 g ciastek digestive bez czekolady, 60 g rozpuszczonego masła oraz 4 sztuki batonów Twix po 135 g.

Masa 

Do przygotowania masy twarogowej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 kilogram masy twarogowej do wypieków, 6 jajek w temperaturze pokojowej, 250 gram miękkiego masła, 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru, ziarenka wyłuskane z 2 lasek wanilii, 100 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 36 % oraz 5 łyżek mąki ziemniaczanej. 

Sposób przygotowania

Formę do ciasta o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy masłem. Rozdrabniamy ciastka digestive na proszek w malakserze lub przekładając je do worka i uderzając o blat.  

Następnie mieszamy je z roztopionym masłem i pokrojonymi na niewielkie kawałki batonami. Powstałą masę wykładamy na dno formy, dobrze uklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ubijamy aż do powstania puszystej masy. Powolnym ruchem i stopniowo dodajemy do niej żółtka, cały czas nie przestając ubijać. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę

Do masy twarogowej dodajemy masę maślano-żółtkową, wanilię, śmietankę, mąkę ziemniaczaną oraz pianę z białek. Powstałe ciasto wlewamy do formy. 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na jego dno wstawiamy niewielką formę do pieczenia, do której nalewamy wrzącą wodę, co ma pomóc w stworzeniu pary wodnej. 

Sernik pieczemy przez godzinę i dziesięć minut. Formę ustawiamy mniej więcej w połowie piekarnika tuż nad naczyniem z wodą.

Zobacz więcej: Wielkanocne łakocie. Obłędny pomarańczowy mazurek

Polecane wideo

Wielkanocne inspiracje. Jak udekorować stół, by zachwycił wszystkich gości?
Wielkanocne inspiracje. Jak udekorować stół, by zachwycił wszystkich gości? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Julia32 (Ocena: 5) 11.06.2022 11:00
Lubie sernik-zawsze na swieta kupuje w polskim sklepie
odpowiedz

Polecane dla Ciebie