Wiele osób jest zdania, że nie ma Wielkanocy bez obłędnie pysznego sernika. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Domowy, rozpływający się w ustach sernik waniliowy z chrupiącym spodem to deser, dzięki któremu świąteczna atmosfera z pewnością będzie jeszcze radośniejsza.
Zobacz więcej: Trzy pyszne pomysły na wielkanocne dania z jajkami. Goście będą zachwyceni!
Do przygotowania spodu ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 130 g ciastek digestive bez czekolady, 60 g rozpuszczonego masła oraz 4 sztuki batonów Twix po 135 g.
Do przygotowania masy twarogowej będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 kilogram masy twarogowej do wypieków, 6 jajek w temperaturze pokojowej, 250 gram miękkiego masła, 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru, ziarenka wyłuskane z 2 lasek wanilii, 100 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 36 % oraz 5 łyżek mąki ziemniaczanej.
Formę do ciasta o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy masłem. Rozdrabniamy ciastka digestive na proszek w malakserze lub przekładając je do worka i uderzając o blat.
Następnie mieszamy je z roztopionym masłem i pokrojonymi na niewielkie kawałki batonami. Powstałą masę wykładamy na dno formy, dobrze uklepujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ubijamy aż do powstania puszystej masy. Powolnym ruchem i stopniowo dodajemy do niej żółtka, cały czas nie przestając ubijać. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Do masy twarogowej dodajemy masę maślano-żółtkową, wanilię, śmietankę, mąkę ziemniaczaną oraz pianę z białek. Powstałe ciasto wlewamy do formy.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na jego dno wstawiamy niewielką formę do pieczenia, do której nalewamy wrzącą wodę, co ma pomóc w stworzeniu pary wodnej.
Sernik pieczemy przez godzinę i dziesięć minut. Formę ustawiamy mniej więcej w połowie piekarnika tuż nad naczyniem z wodą.
Zobacz więcej: Wielkanocne łakocie. Obłędny pomarańczowy mazurek