Wielkanoc babkami stoi. Wypieki zwane wielkanocnymi babami zajada się w trakcie celebracji tych świąt już od wieków. Pierwsze baby na Wielkanoc zaczęły być pieczone w Polsce już w XV wieku. Pierwotnie, aby wynagrodzić sobie wyrzeczenia postu, dodawano do nich ogromną ilość jajek i miodu.
Z ich wypiekaniem związany był też ciekawy przesąd. Gdy zajmowano się pieczeniem bab, mężczyźni musieli trzymać się z dala domu. Jeśli któryś z nich zaczął figlować i nieoczekiwanie pojawił się tuż koło wyrastającego ciasta bądź przy piecu, pieczenie zakończyło by się fiaskiem, a stół wielkanocny świecił pustkami w kwestii słodkości. Nie wspominając już o zrujnowanej reputacji pani domu...
Zobacz także: Jedzenie na odstresowanie. Co zjeść, by się zrelaksować?
Do upieczenia babki będzie potrzebowały składników, takich jak: sto dwadzieścia pięć gram miękkiego masła, trzy czwarte szklanki cukru pudru, sto gram gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, jedną i jedną czwartą szklanki mąki, dwa duże jajka, trzy łyżki kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia i pół szklanki mleka.
Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę, co powinno zająć siedem minut. Pod koniec ucierania dodajemy do niej jajka i wlewamy roztopioną czekoladę. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnym ruchem łączymy suche składniki z mokrymi, a gdy je zmieszamy, wlewamy do masy mleko.
Wlewamy ciasto do specjalnej formy na babkę i pieczemy w temperaturze stu siedemdziesięciu stopni przez czterdzieści pięć minut. Gdy ciasto ostygnie, polewamy je polewą czekoladową zrobioną ze stu gram gorzkiej roztopionej czekolady i pięćdziesięciu gram roztopionego masła, które dokładnie ze sobą mieszamy, trzymając na małym ogniu.
Zobacz także: Obłędnie pyszne domowe lody. Robienie ich to prawdziwa kulinarna frajda!