Jajka są tak niezwykłym i uniwersalnym kulinarnym składnikiem, że dosłownie w nieskończoność można wymyślać ich coraz to nowsze odsłony. Mając w pamięci, że jajko niejedno ma imię, warto na swoim świątecznym stole umieścić kilka różnorodnych dań, w których grają główną rolę.
Zobacz także: Obłędnie pyszne domowe lody. Robienie ich to prawdziwa kulinarna frajda!
Jajka tworzą razem z barankiem i zajączkiem najważniejsze symboliczne trio Wielkanocy. Uosabiają odrodzenie, radość życia i nowy pełen nadziei etap. Poza dekoracjami, jajecznego motywu w żadnym razie nie może zabraknąć także i na odświętnym świątecznym stole. Oto najpyszniejsze pomysły na przekąski z jajkami.
Dziesięć ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Ugotowane buraki utrzeć i podgrzać, wcześniej wymieszawszy je z odrobiną cynamonu, pieprzu, soli, liściem laurowym, gwiazdką anyżu, dwustu pięćdziesięcioma mililitrami octu jabłkowego i dużą łyżką miodu. Marynatę przełożyć do płaskiego naczynia i wyłożyć na nią połówki jajek. Marynować przez noc pod przykryciem w lodówce. Podawać z majonezem i kiełkami rzodkiewki, lucerny lub brokułu.
Dziesięć ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyjąć z nich żółtka. Żółta rozgnieść i zmieszać ze szczyptą soli i pieprzu, kilkoma łyżkami majonezu, pięćdziesięcioma gramami jakościowej, niezbyt słonej fety oraz kilkoma suszonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałki. Masę wyłożyć na białkach. Podawać z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dziesięć ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich dwa surowe żółtka, ostudzoną zeszkloną cebulę, sto pięćdziesiąt gram mozzarelli, sto pięćdziesiąt gram śmietany 12%, dwie łyżki majonezu i musztardy, łyżkę miodu, szklankę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz pianę ubitą z dwóch białek.
Całość delikatnie zmieszać, przełożyć do formy i piec bez przykrycia przez czterdzieści pięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni.
Zobacz także: Jedzenie na odstresowanie. Co zjeść, by się zrelaksować?