Trzy pyszne pomysły na wielkanocne dania z jajkami. Goście będą zachwyceni!

Jajka to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Nie może ich więc zabraknąć na świątecznym stole.
Trzy pyszne pomysły na wielkanocne dania z jajkami. Goście będą zachwyceni!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/chubbyveg/)
10.04.2022

Jajka są tak niezwykłym i uniwersalnym kulinarnym składnikiem, że dosłownie w nieskończoność można wymyślać ich coraz to nowsze odsłony. Mając w pamięci, że jajko niejedno ma imię, warto na swoim świątecznym stole umieścić kilka różnorodnych dań, w których grają główną rolę.

Zobacz także: Obłędnie pyszne domowe lody. Robienie ich to prawdziwa kulinarna frajda!

Jajka - pyszny wielkanocny symbol

Jajka tworzą razem z barankiem i zajączkiem najważniejsze symboliczne trio Wielkanocy. Uosabiają odrodzenie, radość życia i nowy pełen nadziei etap. Poza dekoracjami, jajecznego motywu w żadnym razie nie może zabraknąć także i na odświętnym świątecznym stole. Oto najpyszniejsze pomysły na przekąski z jajkami. 

Jajka marynowane w buraczkach

Dziesięć ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Ugotowane buraki utrzeć i podgrzać, wcześniej wymieszawszy je z odrobiną cynamonu, pieprzu, soli, liściem laurowym, gwiazdką anyżu, dwustu pięćdziesięcioma mililitrami octu jabłkowego i dużą łyżką miodu. Marynatę przełożyć do płaskiego naczynia i wyłożyć na nią połówki jajek. Marynować przez noc pod przykryciem w lodówce. Podawać z majonezem i kiełkami rzodkiewki, lucerny lub brokułu. 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą

Dziesięć ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyjąć z nich żółtka. Żółta rozgnieść i zmieszać ze szczyptą soli i pieprzu, kilkoma łyżkami majonezu, pięćdziesięcioma gramami jakościowej, niezbyt słonej fety oraz kilkoma suszonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałki. Masę wyłożyć na białkach. Podawać z drobno posiekanym szczypiorkiem

Pasztet jajeczny

Dziesięć ugotowanych na twardo jajek obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich dwa surowe żółtka, ostudzoną zeszkloną cebulę, sto pięćdziesiąt gram mozzarelli, sto pięćdziesiąt gram śmietany 12%, dwie łyżki majonezu i musztardy, łyżkę miodu, szklankę bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu oraz pianę ubitą z dwóch białek

Całość delikatnie zmieszać, przełożyć do formy i piec bez przykrycia przez czterdzieści pięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. 

Zobacz także: Jedzenie na odstresowanie. Co zjeść, by się zrelaksować?

Polecane wideo

Jak urządzić balkon? Najpiękniejsze wiosenne inspiracje
Jak urządzić balkon? Najpiękniejsze wiosenne inspiracje - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie