Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym

Churros to świetny pomysł na wyjątkowy deser.
Deser idealny. Pyszne domowe churros z sosem czekoladowym
Fot. Unsplash
07.04.2022

Churros to coś, czemu nie sposób się oprzeć, zwłaszcza jeśli towarzyszy im apetyczny gęsty czekoladowy sos. Jednym słowem, wraz z nim tworzą duet idealny, który poprawia humor i sprawia, że mamy jak najszybciej ochotę zakupić bilet do Hiszpanii, by móc raczyć się nimi dosłownie na okrągło.

Mówi się bowiem, że Hiszpanie obchodzą Tłusty Czwartek znacznie częściej niż raz w roku...

Zobacz także: Fit wiosna. Pomysły na najpyszniejsze smoothie

Churros. Popołudniowe przyjemności madryckich arystokratów

Churros to szalenie smakowite ciastka wywodzące się z Hiszpanii, ale popularne także w krajach Ameryki Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku. Historia niewielkich słodkich przekąsek z ciasta parzonego sięga XVIII wieku, kiedy to kucharze zadowalający podniebienia madryckiej arystokracji postanowili urozmaicić popołudniową tradycję raczenia się gorącą czekoladą o ciekawą przegryzkę. Tak właśnie powstała ich pierwsza wersja.

Pyszne chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku ciastka powstają za pomocą rękawa cukierniczego, którym wyciska się ciasto parzone na głęboki tłuszcz.

Przepis na perfekcyjne churros

Do przygotowania około trzydziestu sztuk churros będziemy potrzebowały składników takich jak: szklanka wody, sto gram masła, łyżka cukru waniliowego, kilka łyżek cukru, trzy jajka, szklanka mąki pszennej oraz szczypta soli.
Wodę gotujemy wraz z oba rodzajami cukrów i solą. Gdy będą gorące, dosypujemy do roztworu mąkę i ucieramy. Nie zestawiamy garnka z palnika aż do momentu powstania gęstej sprężystej masy.
Studzimy ją przez około czterdzieści minut. Następnie wbijamy do niej jajka i znów ucieramy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ośmiocentymetrowe kawałki ciasta na rozgrzany do stu osiemdziesięciu stopni tłuszcz.
Smażymy do osiągnięcia przez ciasto tonu zrumienienia.
Churros podajemy posypane cukrem i z sosem czekoladowym, który powstaje na bazie stu gram czekolady deserowej, stu mililitrów śmietanki kremówki i łyżki serka mascarpone.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietanką i serkiem.
Zobacz także: Pyszne pomysły na owsiankowe śniadania. Mniam ♥

Polecane wideo

Jak urządzić balkon? Najpiękniejsze wiosenne inspiracje
Jak urządzić balkon? Najpiękniejsze wiosenne inspiracje - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
GdzieWesele.pl (Ocena: 5) 07.04.2022 11:06
Wyglądają przepysznie
odpowiedz

Polecane dla Ciebie