Aperol to jeden z najbardziej znanych włoskich alkoholi. Tradycja jego picia sięga lat dwudziestych XX wieku. Od lat czterdziestych jego popularność wciąż rosła i rosła, aż w końcu stał się jednym z ulubionych trunków Włochów.
Ten wspaniale pobudzający apetyt aperitif o głębokim pomarańczowo-rubinowym odcieniu i charakterystycznym słodko-gorzkim smaku wręcz idealnie łączy się z cytrusowymi aromatami. Warto rozsmakować się w jego pysznej, orzeźwiającej grejpfrutowej wersji.
Zobacz także: Weekendowe rarytasy. Arbuzowe martini
Aby przygotować ów smakowity drink, będziemy potrzebowały składników takich jak: 35 mililitrów Aperolu, 70 mililitrów prosecco, 20 mililitrów wody gazowanej oraz sok wyciśnięty z połówki grejpfruta (dowolnego koloru).
Składniki mieszamy ze sobą w jak najdelikatniejszy sposób, aby nie wytrącić z nich bąbelków. Podajemy z kostkami lodu i plasterkiem grejpfruta.
Zobacz także: Switchel. Genialnie działający na ciało i ducha napój z Karaibów