Niejeden Włoch stwierdziłby zapewne, że możliwość skosztowania perfekcyjnie przygotowanego tiramisu, godna jest największych życiowych poświęceń. W tym przypadku na całe szczęście o żadnych wyrzeczeniach nie ma mowy.
Oto przepis na idealne tiramisu, które śmiało mogłoby stanąć w szranki z tymi przygotowywanymi w najlepszych włoskich cukierniach.
Zobacz także: Francuskie makaroniki. Najbardziej fotogeniczne ciastka świata
Do zrobienia tiramisu będziemy potrzebowały składników takich jak: trzysta pięćdziesiąt mililitrów jakościowego espresso, dwa jajka, dwa żółtka, siedemdziesiąt gram cukru pudru, pięćset gram serka mascarpone, dwadzieścia pięć mililitrów likieru amaretto, trzysta gram podłużnych biszkoptów oraz kilka łyżek gorzkiego kakao.
Zaparzoną kawę studzimy.
Jajka moczmy przez chwilę w gorącej wodzie. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie zaczynamy ubijać z żółtek i cukru pudru krem. Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać do nich po łyżce mascarpone. Krem powinien posiadać w rezultacie bardzo puszystą konsystencję. Proces ubijania trwa zaś około siedmiu minut.
W kolejnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Potem delikatnymi ruchami łączymy ją z kremem z żółtek.
Połowę porcji biszkoptów zanurzamy w espresso i amaretto. Potem układamy je jeden przy drugim w szklanym naczyniu i posypujemy odrobiną kakao. W dalszej kolejności nakładamy na nie warstwę kremu, przekładamy drugą warstwą biszkoptów i znów robimy na nich posypkę z kakao.
Wkładamy na całą noc do lodówki.
Zobacz także: Wiosna na talerzu. Pomysły na pyszne i zdrowe sałatki z nowalijkami