Chia, czyli szałwia hiszpańska to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej i jeden z najbardziej cenionych super foods. Chia jest znana ludziom już od dawien dawna. Co ciekawe, jej wielkie zalety doceniali już Aztekowie, którzy uważali ją nie tylko za szalenie pożywną i leczniczą, ale wręcz za boską i stosowali w rozmaitych obrzędach religijnych. Przez długi czas była też dla nich popularnym środkiem płatniczym.
Nazwa chia wywodzi się właśnie od azteckiego słowa chian, czyli oleisty, co nawiązuje do konsystencji jej ziaren po napęcznieniu. Aztekowie z dwóch gatunków nasion szałwii hiszpańskiej, białego oraz czarnego, wyrabiali olej, a także mąkę.
Zobacz więcej: Wiosna na talerzu. Pomysły na pyszne i zdrowe sałatki z nowalijkami
Ziarna szałwii hiszpańskiej kryją w sobie nieprawdopodobnie dużą ilość cennych składników odżywczych - od białka, błonnika, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu i cynku po witaminę A, E. B1, B2, B3, czy B9.
W stu gramach nasion chia znajduje się osiem razy więcej kwasów omega 3 niż w łososiu atlantyckim, trzy razy więcej żelaza aniżeli w porcji szpinaku i pięć razy więcej wapnia niż w szklance mleka krowiego.
Co więcej, działają antynowotworowo i antyzawałowo, chronią przed występowaniem wolnych rodników, regulują metabolizm, obniżają ciśnienie, jak i poziom cholesterolu. Bardzo korzystnie wpływają na stan energetyczny organizmu. Poprawiają też wygląd skóry i wzmacniają włosy oraz paznokcie.
Fot. Unsplash
Zobacz więcej: Zasada jednego kęsa: Bento, czyli idealna lunchowa inspiracja prosto z Japonii