Jeśli łapie nas chętka na jakąś smakowitą przekąskę typu fast food i jednocześnie chciałybyśmy trzymać się nadal zdrowej diety, nie zastanawiajmy się długo i zróbmy frytki z batatów. Ucztę marzeń dopełni domowy aromatyczny sos aioli, który fantastycznie się z nimi komponuje.
Co więcej, są to przepisy, które po prostu nie mogą się nie udać. Są zatem świetną opcją do przygotowania na przykład z okazji wizyty gości.
Zobacz także: Chlebomania. Wypiekamy pyszny domowy chleb
Do przyrządzenia frytek potrzebujemy dwóch dużych batatów, trzech łyżek oliwy, szczyptę świeżo mielonego pieprzu i sproszkowanej papryki, łyżeczkę soli morskiej oraz oregano, a także gałązkę świeżego tymianku i łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Piekarnik nagrzewamy do dwustu dwudziestu stopni. Bataty kroimy na długie nie za cienkie słupki, obtaczamy w oliwie i skrobi ziemniaczanej, doprawiamy i wykładamy na dużej blaszce z zachowaniem odstępów.
Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem i solą.
Aby przyrządzić niesamowicie aromatyczny sos aioli, będziemy potrzebowały składników takich jak: sto pięćdziesiąt mililitrów wegańskiego majonezu, główka czosnku, łyżka oliwy, sok wyciśnięty z trzech czwartych cytryny, szczypta soli morskiej oraz łyżeczka świeżo mielonego pieprzu.
Główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze dwustu dwudziestu stopni na czterdzieści pięć minut (lub do osiągnięcia miękkości). Wyciskamy go z łupinek, rozgniatamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Zobacz także: Wiosna na talerzu. Pomysły na pyszne i zdrowe sałatki z nowalijkami