I oto zapanowała powszechna chlebomania. Nie tylko coraz częściej sięgamy po ciekawe rodzaje chlebów wypiekanych ze składników świetnej jakości ze sklepowych półek, ale także pieczemy je w domu. Wypiekanie swojego pieczywa ma po prostu mnóstwo korzyści.
Poza otrzymaniem zdrowych smakowitych produktów pozbawionych sztucznych dodatków, czeka nas też świetna kulinarna zabawa i dom wypełniony urzekającym aromatem. Do dzieła!
Zobacz także: Switchel. Genialnie działający na ciało i ducha napój z Karaibów
To przepis na chleb, który upieczemy bez konieczności użycia specjalnej chlebowej maszyny. Piecze się go w żeliwnym naczyniu.
Do upieczenia jednego bochenka będziemy potrzebowały czterystu gram mąki chlebowej - pszennej lub orkiszowej, łyżeczkę soli morskiej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę suchych drożdży oraz trzysta mililitrów ciepłej wody.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wymienione składniki. Delikatnie mieszamy, a następnie zabieramy się za wygniatanie ciasta, co powinno zająć kilka minut. W efekcie powstałe ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i być klejące.
Nakrywamy je, a potem przenosimy do lodówki, gdzie powinno wyrastać przez około czternaście godzin.
Kolejnym etapem jest oprószenie go mąką i ponowne kilkuminutowe wygniecenie. W dalszej kolejności zostawiamy ciasto na chleb na dwie godziny w ciepłym miejscu, które nie jest narażone na przeciągi. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Przekładamy ciasto do żeliwnego naoliwionego naczynia, na przykład garnka o średnicy dwudziestu, czy dwudziestu czterech centymetrów. Jego górę uklepujemy tak, aby miała nieregularny kształt.
Chleb pieczemy przez pół godziny pod pokrywą w temperaturze dwustu pięćdziesięciu stopni. Potem zdejmujemy pokrywę i zapiekamy go przez kolejnych dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut aż do pożądanego apetycznego zrumienienia.
Zobacz także: Wiosna na talerzu. Pomysły na pyszne i zdrowe sałatki z nowalijkami