Chlebomania. Wypiekamy pyszny domowy chleb

Coraz więcej osób wypieka pyszny i zdrowy chleb w domowym zaciszu. Jak się do tego zabrać?
Chlebomania. Wypiekamy pyszny domowy chleb
Fot. Unsplash/Unsplash
24.03.2022

I oto zapanowała powszechna chlebomania. Nie tylko coraz częściej sięgamy po ciekawe rodzaje chlebów wypiekanych ze składników świetnej jakości ze sklepowych półek, ale także pieczemy je w domu. Wypiekanie swojego pieczywa ma po prostu mnóstwo korzyści.

Poza otrzymaniem zdrowych smakowitych produktów pozbawionych sztucznych dodatków, czeka nas też świetna kulinarna zabawa i dom wypełniony urzekającym aromatem. Do dzieła!

Zobacz także: Switchel. Genialnie działający na ciało i ducha napój z Karaibów

Domowy chleb z grubą chrupiącą skórką

To przepis na chleb, który upieczemy bez konieczności użycia specjalnej chlebowej maszyny. Piecze się go w żeliwnym naczyniu. 

Do upieczenia jednego bochenka będziemy potrzebowały czterystu gram mąki chlebowej - pszennej lub orkiszowej, łyżeczkę soli morskiej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę suchych drożdży oraz trzysta mililitrów ciepłej wody.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wymienione składniki. Delikatnie mieszamy, a następnie zabieramy się za wygniatanie ciasta, co powinno zająć kilka minut. W efekcie powstałe ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i być klejące.

Nakrywamy je, a potem przenosimy do lodówki, gdzie powinno wyrastać przez około czternaście godzin

Kolejnym etapem jest oprószenie go mąką i ponowne kilkuminutowe wygniecenie. W dalszej kolejności zostawiamy ciasto na chleb na dwie godziny w ciepłym miejscu, które nie jest narażone na przeciągi. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Przekładamy ciasto do żeliwnego naoliwionego naczynia, na przykład garnka o średnicy dwudziestu, czy dwudziestu czterech centymetrów. Jego górę uklepujemy tak, aby miała nieregularny kształt. 

Chleb pieczemy przez pół godziny pod pokrywą w temperaturze dwustu pięćdziesięciu stopni. Potem zdejmujemy pokrywę i zapiekamy go przez kolejnych dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut aż do pożądanego apetycznego zrumienienia

Zobacz także: Wiosna na talerzu. Pomysły na pyszne i zdrowe sałatki z nowalijkami

Polecane wideo

Modowe inspiracje. Najpiękniejsze wiosenne dodatki
Modowe inspiracje. Najpiękniejsze wiosenne dodatki - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 1 / 5
gość (Ocena: 1) 09.04.2022 11:59
Kto normalny dodaje cukru do chleba? I jeszcze te suche drożdże. To już lepiej kupić chleb...
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 26.03.2022 18:24
Litości. Domowy chleb a z cukrem i na suchych drożdżach...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie