Zwykło się myśleć, że zrobienie świetnych jakościowych lodów to rzecz arcytrudna, wymagająca posiadania zaawansowanych umiejętności kulinarnych i drogiego sprzętu. Nic z tych rzeczy!
Otóż przepyszne lody można zrobić w bardzo prosty sposób w domu i to przy niewielkim nakładzie pieniędzy - bez specjalnej maszynki. Doskonale poradzą sobie z nimi także i te osoby, które do tej pory raczej unikały używania kuchennych utensyliów. Do dzieła więc - obłędnie pyszny deser lodowy czeka na przygotowanie. Jego robienie to wielka kulinarna frajda.
Zobacz także: Wiosna na talerzu. Pomysły na pyszne i zdrowe sałatki z nowalijkami
Podstawowym przepisem na lody śmietankowe jest zmieszanie pięciuset mililitrów śmietanki kremówki, kilku łyżek stołowych serka mascarpone wraz z trzeba żółtkami z dużych jajek oraz trzema czwartymi szklanki drobnego cukru. Bazując na nim, możemy tworzyć masę innych pysznych smaków. Wystarczy, że dodamy do niego wybrane zmrożone owoce, bakalie, orzechy, czekoladę, chałwę, karmel, matchę, czy ekstrakt z wanilii.
W niewielkim garnku podgrzewamy śmietankę, mascarpone i połowę wskazanej ilości cukru, tak aby się rozpuścił. Pozostałą połowę miksujemy wraz z żółtkami na puszystą masę, co powinno zająć około siedmiu minut.
Stopniowo wlewamy gorącą śmietankę do ubitej masy. Cały czas ją podgrzewamy na niewielkim ogniu i delikatnie mieszamy, czekając aż zgęstnieje.
Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, po czym wkładamy do lodówki na trzy godziny bez przykrycia. Po tym czasie przekładamy masę do zamrażarki, zakrywamy i mrozimy przez pięć godzin.
Kluczem do pysznego efektu, który będzie porównywalny z tym ze świetnych lodziarni jest to, że nie należy zapominać o tym, aby raz na godzinę przemieszać lodową masę. Po tym czasie lody mrozimy przez kolejnych kilka godzin już bez mieszania.
Zobacz także: Słodkie sekrety. Skąd pochodzi chałwa?