Chałwa najbardziej kojarzy się nam z Turcją, ale co ciekawe podobno wywodzi się z Indii. W sanskrycie określało się ten słodki przysmak mianem halawy. Jedne z najstarszych zapisków, jakie dotyczą chałwy pochodzą już z VII wieku.
Po zrobieniu wielkiej kariery w Indiach, chałwa powędrowała z misją osładzania ludziom życia do krajów arabskich. I tam narobiła niemałego cukierniczego zamieszania. Arabowie, opanowując ziemie zlokalizowane na Półwyspie Iberyjskim, przywieźli ją ze sobą. Tak zaczęła przenikać do europejskiej kultury kulinarnej.
Przez wiele stuleci chałwa pozostawała kulinarnym synonimem luksusu, czymś znanym jedynie najmożniejszym. Po czasie zaczęła pojawiać się nie tylko na stołach sułtanów i arystokratów, zaczynając cieszyć podniebienia reszty świata. Wielką popularność zdobyła w Grecji oraz na Bałkanach.
Zobacz także: Matcha. Eliksir na nieśmiertelność
Pod hasłem chałwa kryje się mnóstwo odmian. Różnią się one przede wszystkim rodzajem użytych ziaren. Chałwę można bowiem zrobić z sezamu, maku, czy ziaren słonecznika. Niektóre chałwy mogą wręcz zaskakiwać doborem składników. Do takich z pewnością można zakwalifikować indyjską odmianę chałwy zwaną Gajjar Karrah, którą przyrządza się z... marchwi.
Największą popularnością cieszą się jednak przede wszystkim chałwy sezamowe, a łączą się one z tradycją turecką i irańską. Chałwy z poszczególnych krajów i regionów może odróżniać też konsystencja, bardzo krucha, krucha bądź bardziej kremowa, a nawet płynna.
Chałwy posiadają też mnóstwo smaków i kolorów. Amatorzy chałwowych słodkości mogą przebierać w prawdziwym królestwie smaków i aromatów, od chałw posiadających nutę pikanterii dodanej ich za sprawą chili po wyrafinowane chałwy różane, pistacjowe, cynamonowe, wiśniowe, karmelowe, czy czekoladowe.
Najlepsze chałwy mają w sobie dużą zawartość danych ziaren i mniejszą zawartość cukru. To na tej podstawie można wywnioskować, czy mamy do czynienia z prawdziwą chałwą, czy też wyrobem chałwopodobnym.
Co ciekawe, nie wszędzie uważane są za słodycze jak w Polsce, czy Turcji. Jako przekąska bardziej wytrawna jest traktowana na przykład w Grecji. Wiele tamtejszych odmian chałwy posiada w składzie niewiele cukru. Zajada się je skropione sokiem z cytryny jako przystawkę do białego wina retsina.
Zobacz także: Czule o czosnku. Jakie ma zdrowotne właściwości?