Wielu osobom owsianka kojarzy się niezbyt dobrze, wręcz jak śniadaniowy koszmar z dzieciństwa.
Skutecznie opóźniała wyjścia do szkoły, bo przed nim należało się przecież uraczyć calutką owsiankową miską, a do tego mało komu było kiedyś prędko...
Dziś zapomnijmy nareszcie o wszystkich powsiankowych traumach! Owsianka bowiem nie tylko da się lubić, ale nawet i pokochać!
Zobacz także: Czule o czosnku. Jakie ma zdrowotne właściwości?
Naszą kulinarną sesję terapeutyczną zacznijmy od tego, by raz na zawsze przestać myśleć o owsiance źle. W związku z tym musimy dotrzeć do sedna problemu. Zastanówmy się, dlaczego ta nieszczęsna owsianka z dzieciństwa była dla nas aż tak nieapetyczna?
Odpowiedź jest prosta – ponieważ była źle przyrządzana! Źle, bezsmakowo i przede wszystkim nad wyraz nudno.
Z owsianką jest podobnie jak ze mrożonym szpinakiem. Jest smaczny, jeśli nada się mu odpowiedni smak i charakternie doprawi. Tylko wtedy potrafi oszołomić swoim smakiem kubeczki smakowe. W innym przypadku razi swym mdłym smakiem. Tak samo jest z wyglądem owsianki. Kleista substancja w bladym odcieniu raczej nie sprawia, że ma się ochotę oszaleć na jej punkcie. I to trzeba zmienić, zamieniając ją w małe dzieło sztuki śniadaniowej.
I to jest odpowiedni kierunek dla nas – nadać owsiance fantastyczny smak i apetyczny wygląd.
Naprawdę warto dać jej drugą, a nawet i trzecią szansę. Ma tyle cennych składników mineralnych i witamin, że pałaszowana regularnie zaoferuje nam energię i zdrowie.
A gdyby tak dodać do owsianki syrop klonowy i świeży sok wyciśnięty z pomarańczy? Tak, wtedy na pewno stanie się znacznie smaczniejsza. Z cytrusowym posmakiem świetnie połączy się pełne słodyczy dojrzałe mango. Pokrójmy je na nie za duże kostki i udekorujmy miskę z owsianką. Możemy dodać do kompozycji także trochę świeżych listków bazylii.
Kolejnym niebywale smakowitym i co najważniejsze uzależniającym pomysłem na owsiankę jest zmieszanie jej z pysznym słodkim purée powstałym ze smażonych bananów i skropienie jej cytryną. Przed zjedzeniem dekorujemy owsiankę krążkami banana i borówkami.
Pozytywnie zaskoczy nas z pewnością także owsianka, w której składzie znajdą się owoce leśne. Zmieszajmy ugotowaną ciepłą owsiankę z kilkoma łyżeczkami konfitury malinowej, a potem przystrójmy ją świeżymi malinami i jagodami. Możemy dodać do niej super zdrowe nasiona chia i świeże listki mięty.
Zobacz także: Matcha. Eliksir na nieśmiertelność