Poza tym, że czosnek nadaje wspaniałego aromatu potrawom, ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Na jakie korzyści możemy liczyć, gdy włączymy go do diety?
Zobacz także: Polowanie na trufle. Wszystko o jednych z najdroższych grzybów świata
Zaledwie jeden ząbek w czosnku ma w sobie nieprzeciętnie dużą ilość bardzo cennych substancji. Czegóż tu nie ma! W tej posiadającym wręcz mocarną woń roślinie z rodziny amarylkowatych kryją się nadzwyczaj wartościowe dla ludzi aminokwasy, saponiny, związki flawonoidowe, witaminy z grupy B, witamina C, prowitamina A, potas, magnez, wapń, kobalt, chrom, nikiel i siarczki. Swój charakterny aromat zawdzięcza natomiast allicynie.
Najzdrowszy jest czosnek surowy. Większość z nas ze względu na jego nieprzyjemny aromat przedkłada nas surową wersję znacznie bardziej smakowitą zrumienioną. Trzeba pamiętać o tym, że w trakcie nawet najkrótszego smażenia, sporo cennych czosnkowych właściwości się wytraca. Gdy chcemy czerpać z czosnku pełnię zdrowia, możemy zacząć korzystać z bezwonnych preparatów w kapsułkach, które zawierają wyciąg z czosnku lub z czosnku liofilizowanego.
Powróćmy do rzeczy najbardziej nas interesującej, a mianowicie zdrowotnych właściwości czosnku. Poza wpływaniem na naszą odporność, zwalczaniem wszelkiej maści infekcji i byciem naturalnym antybiotykiem, chroni też przed zawałem, udarem i miażdżycą. Wszystko przez to, że działa podobnie do aspiryny, w znaczący sposób wpływa na krzepliwość krwi - powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych.
Jedząc go regularnie, możemy liczyć na to, że będzie chronił nas przed zmianami nowotworowymi, szczególnie tymi, które dotyczą organów związanych z układem trawiennym, jak rak żołądka, rak jelita grubego, czy rak dwunastnicy. Zawarte w nim przeciwutleniacze w bardzo silny sposób pobudzają układ immunologiczny do usuwania uszkodzonych komórek nowotworowych.
Mając czosnek zawsze pod ręką, z pewnością znacznie rzadziej będziemy odwiedzały apteki.
Zobacz także: Słodki przekręt. Czym zastępować cukier w kuchni?