Dieta poprawiająca samopoczucie. Co jeść, by mieć dobry nastrój?

Doradzamy, co zjeść by poczuć przypływ endorfin.
Dieta poprawiająca samopoczucie. Co jeść, by mieć dobry nastrój?
Fot. Unsplash.com (Noah Buscher)
09.03.2022

Masz mało energii i od jakiegoś czasu towarzyszy Ci niezbyt dobry nastrój? Koniecznie dobrze zaplanuj swoje codzienne menu! Jeśli włączysz do diety odpowiednie składniki, bardzo szybko odzyskasz pełnię sił witalnych, a Twój nastrój poszybuje w nadzwyczaj optymistyczne rewiry.

Wpływ jedzenia na nasz stan psychiczny

Zdrowa dieta to bardzo często podejmowany temat. Świetnie zdajemy sobie sprawę z tego, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie raz zapominamy jednak, że jedzenie poza dostarczaniem nam mnóstwa cennych składników odżywczych, wpływa również na nasz stan psychiczny.

Jedzenie jako gwarant dobrego samopoczucia nie jest więc tylko chwytliwym hasłem i spekulacją. Podtrzymanie wybornego nastroju zapewniają nam zawarte w jedzeniu składniki. Stymulują one działanie układu nerwowego, oddziałując na myśli i uczucia. Cały proces rozgrywa się więc na osi jelitowo-mózgowej. Co ciekawe, dużą rolę odgrywają w nim tak zwane bakterie symbiotyczne, które bytują w naszym przewodzie pokarmowym.

Zobacz także: Przepis na jajka zapiekane z warzywami

Dieta poprawiająca samopoczucie

Jeśli dotychczas naszymi standardowymi poprawiaczami humoru były słodycze, chipsy, czy fast foody, szybko o nich zapomnijmy. Pozwalajmy sobie na nie od czasu do czasu, a do codziennej diety włączmy przekąski, które nie tylko będą wpływać korzystnie na nasz nastrój, ale będą też jednocześnie zdrowe.

Za najlepsze poprawiacze nastroju są uważane pokarmy, w których znajdziemy dużą zawartość kwasu foliowego, witaminy C, witamin z grypy B, kwasu omega-3 i omega-6, a także tryptofanu, niezbędnego do wydzielania się serotoniny, którą często nazywa się hormonem szczęścia.

Świetny nastój zapewnią nam rzeczy takie jak: banany, kalafior, awokado, orzechy, mango, jajka, gorzka czekolada, ryby, nabiał, słonecznik, brukselka, szpinak, czerwona papryka, jarmuż, granaty, kiwi, ananasy, cytrusy, czerwona kapusta, brokuły, a także czarna i czerwona porzeczka.

Zobacz także: Astrologiczny jadłospis: Co powinien jeść każdy znak zodiaku

Polecane wideo

Konturowanie twarzy to już przeszłość. Teraz liczy się tylko konturowanie włosów
Konturowanie twarzy to już przeszłość. Teraz liczy się tylko konturowanie włosów - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 1.5 / 5
gość (Ocena: 1) 06.04.2022 21:03
NiE dZiAłA
odpowiedz
S (Ocena: 2) 27.03.2022 07:28
😍😶😐🤪😶😇🤔🥳
odpowiedz

Polecane dla Ciebie