Social media potrafią być nieocenionym źródłem inspiracji, na przykład w kwestii przepisów. Deser, który ostatnio zauważyłyśmy na Instagramie u @healthybygosia, wydał nam się tak pyszny, że postanowiłyśmy go przetestować. Warto!
Od dzisiaj banoffee stanie się Twoim ulubionym smakołykiem!
Polecamy także: Przepis na brownie omlette z masłem orzechowym i bananem ♥
Składniki na pierwszą warstwę:
krakersy
Składniki na drugą warstwę:
1/2 banana
Składniki na trzecią warstwę:
10g proszku budyniowego toffi/krówkowego
120 ml płynów (np. napój z nerkowców)
szczypta soli
szczypta cukru/słodzik
Składniki na czwartą warstwę:
15 g śnieżki (bita śmietana w proszku)
50 ml mleka 2%
1 opakowanie skyru waniliowego - 150g
Składniki na górę:
1 starta kostka czekolady
Przygotowanie:
Spód naczynia wyłóż krakersami. Na nie połóż plastry banana.
Ugotuj budyń i wylej go na dwie poprzednie warstwy.
- Na koniec robimy czwartą warstwę. Śnieżkę porządnie ubijamy z mlekiem, do całości dodajemy Skyr waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na lekko przestudzoną warstwę budyniową. Na koniec posypujemy nasz deser startą czekoladą i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tłumaczy autorka przepisu.
Jego przygotowanie trwa maksymalnie 10 minut. Spróbujesz?
Źródło: @helathybygosia