W Dzień Zakochanych wszystkie restauracje będą zapełnione po brzegi. Z okazji walentynek wiele par zdecyduje się na uroczystą kolację w knajpach serwujących pyszne dania. Choć jest to rozwiązanie wygodne, bo nie trzeba spędzać czasu na gotowaniu, a potem na zmywaniu naczyń, to o romantyzm i intymność wśród tłumu innych ludzi zdecydowanie trudniej.
Jeśli zatem masz ochotę spędzić ze swoim ukochanym przyjemny wieczór tylko we dwoje, zadbaj o smaczne dania. Spokojnie – nie musisz mieć wielkich kulinarnych umiejętności, by je przyrządzić. Celowo pokażemy ci przepisy, które wykonasz z łatwością.
Smacznego!
Polecamy także: 14 udanych prezentów na 14 lutego
Składniki:
paczka gotowych tortilli lub upieczonych wcześniej cienkich naleśników
kapusta pekińska
1 pomidor
1 papryka czerwona, 1 zielona i 1 żółta
cebula
szczypiorek
sos: jogurt naturalny, pieprz, sól
Fot. Unsplash
Przygotowanie:
Pomidor sparz we wrzącej wodzie, następnie zanurz go na moment w zimnej. Zdejmij z niego skórkę i wyjmij gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa drobno posiekaj i wymieszaj w misce wraz z sosem.
W mikrofalówce lub piekarniku podgrzej placki tortilli. Następnie nałóż na nie warzywny farsz i zawiń wszystko w rulonik. Przewiąż go świeżym lub sparzonym we wrzątku szczypiorkiem.
Składniki:
200 g łososia (filet bez skóry)
koperek
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Fot. Unsplash
Przygotowanie:
W pierwszej kolejność rozdrobnij rybę widelcem. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, musztardę, bułkę tartą, sok z cytryny oraz przyprawy. Na końcu do wszystkich składników wbij jajko i wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotleciki, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Z czym podawać takiego łososia? Z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką z kapustą.
Składniki:
3 tabliczki ulubionej czekolady
mleko
dowolne owoce
Fot. Unsplash
Przygotowanie:
Najpierw dokładnie oczyść i osusz owoce, potem pokrój je na mniejsze części. Następnie rozpuść w rondelku trzy tabliczki czekolady, dodając do nich trochę mleka. Kiedy roztopią się na płynną masę, zanurzaj owoce kolejno w słodkiej masie i odkładaj na papier śniadaniowy. Kiedy czekolada zaschnie, ułóż owoce na eleganckiej tacy.
Udanej kolacji!