Najlepszy domowy chleb z nasion, orzechów i migdałów. Bez mąki i drożdży!

Kanapki z takim chlebem smakują po prostu wybornie.
Najlepszy domowy chleb z nasion, orzechów i migdałów. Bez mąki i drożdży!
Fot. Unsplash.com (Priscilla Du Preez)
12.02.2022

Oto przepis na chleb zrobiony bez mąki, za to z najzdrowszymi orzechami, nasionami i zbożami, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów.

Polecamy także: 5 składników i 5 minut. Ten przepis z TikToka na ciasto bananowe jest rewelacyjny!

Domowy chleb z nasionami i orzechami

Potrzebujesz: 1 szklankę ziaren słonecznika, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklankę orzechów laskowych lub migdałów, 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia, 4 łyżki nasion babki płesznika, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 3 łyżki masła klarowanego, 350 ml wody

Przygotowanie

1. W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku. Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wyrównaj wierzch. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

3. Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 

4. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Polecane wideo

Horoskop miłosny na LUTY
Horoskop miłosny na LUTY - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie