Śniadaniowa QUINOA z jajkami i warzywami – zdrowa, sycąca, pyszna!

Rozpocznij dzień od pysznego posiłku!
Śniadaniowa QUINOA z jajkami i warzywami – zdrowa, sycąca, pyszna!
Fot. Unsplash (Christian Coquet)
04.05.2024

Peruwiańskie zboże, zwane również komosą ryżową, jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma mnóstwo białka, nie zawiera glutenu, jest łatwo przyswajalna i napakowana błonnikiem. Doskonała podstawa zdrowego, sycącego śniadania!

Potrzebujesz: 4 plasterki wędzonego boczku, 1 małego ziemniaka, 1/2 czerwonej cebuli posiekanej, 1/2 czerwonej papryki posiekanej, 1/2 zielonej papryki posiekanej, 1 szklanka posiekanych pieczarek, 2 ząbki czosnku posiekanego, 1/2 szklanki quinoa, opłukanej, 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody, 4 jajka (usmażone tak jak lubisz), sól i pieprz do smaku.

Polecamy także: Miodowe śniadaniowe bułeczki. Są przepyszne!

Śniadaniowa QUINOA z jajkami i warzywami

Przygotowanie:

Rozgrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj boczek. Smaż aż wytopi się tłuszcz a boczek zrobi się chrupki. Następnie przełóż plasterki boczku na papierowy ręcznik.

Zmniejsz ogień, dodaj posiekanego ziemniaka, cebulę, papryki, pieczarki i czosnek. Wymieszaj. Przykryj i smaż przez 5-6 minut. Przemieszaj kilka razy. Warzywa powinny zmięknąć.

Dodaj surową kaszę quinoa do warzyw i smaż przez około 2 minuty. Dodaj bulion lub wodę i zagotuj miksturę. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez 15 minut, aż kasza zmięknie. W tym czasie usmaż jajka.

Kaszę dopraw solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach z usmażonym jajkiem i boczkiem.

Polecane wideo

Czy każdej dziewczynie pasuje bob? Te metamorfozy mówią same za siebie
Czy każdej dziewczynie pasuje bob? Te metamorfozy mówią same za siebie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie