Dwa rozgrzewające przepisy: Grzaniec na soku z żurawiny i aromatyczny koktajl korzenny

Domowy bezalkoholowy grzaniec to prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny.
Dwa rozgrzewające przepisy: Grzaniec na soku z żurawiny i aromatyczny koktajl korzenny
Fot. mat. prasowe
01.02.2022

Rozgrzewa, poprawia nastrój, a nawet pomaga w walce z przeziębieniem. Domowy bezalkoholowy grzaniec to prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny. Wystarczy dobry przepis i odrobina prawdziwego miodu z Pasiek Rodziny Sadowskich i gotowe!

Przeczytaj też: Błyskawiczne gofry marchewkowe. Ten przepis na stałe wejdzie do Twojego menu!

Jak zrobić bezalkoholowego grzańca?

Grzaniec na soku z żurawiny

Składniki:

300 ml wody
1 duża pomarańcza pokrojona w plastry
100g świeżej żurawiny
gałązka rozmarynu
2 laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
5 goździków
3 kulki ziela angielskiego
750 ml soku z żurawiny
2 czerwone jabłka pokrojone w plastry
60 ml Miód z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich

grzaniec

Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki oprócz soku z żurawiny, jabłka i miodu. Całość podgrzewać na średniej mocy palniku, aż się zagotuje. Gotować przez kolejne 10 minut, doglądając bacznie. Po tym czasie przelać całość przez sitko, a do powstałego wywaru dodać sok z żurawiny. Umieścić garnek ponownie na palniku i podgrzewać całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z palnika i odczekać kilka minut. Teraz dodać miód i dobrze wymieszać. Dodatkowo dla wzmocnienia korzennego smaku przed podaniem można rant każdej szklanki zamoczyć w miodzie i obtoczyć cynamonem. Dodać plastry czerwonego jabłka i gotowe!

Aromatyczny koktajl korzenny

Składniki:

400 ml mleka kokosowego
1 duża pomarańcza
1 mango
30 ml miodu z pomarańczą i goździkami z Pasiek Rodziny Sadowskich
1 łyżka masła orzechowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

grzaniec

Mleko kokosowe z puszki umieścić w kielichu blendera. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomarańczę i mango oraz pozostałe składniki i zmiksować. Koktajl jest gotowy, ale zmarzniętym polecamy odrobinę podgrzać go przed spożyciem.

Smacznego!

Polecane wideo

Najbardziej romantyczny pierścionek wszech czasów. Wszyscy marzą o „Toi et Moi”
Najbardziej romantyczny pierścionek wszech czasów. Wszyscy marzą o „Toi et Moi” - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie