Co bardzo często serwujemy na śniadanie lub kolację? Parówki. I choć można je spożywać zarówno na zimno, jak i ciepło, większość osób wrzuca ten przysmak do mikrofalówki lub garnka, by zjeść w podgrzanej wersji. Czy ty również należysz do tego grona? Jeśli tak, podpowiemy ci, jak nie powinno tego robić. A więc?
Przeczytaj też: Jak powinno się przechowywać jajka w lodówce? Wiele osób ma na sumieniu TEN błąd
Zdecydowana większość osób w pierwszej kolejności wyciąga parówki z lodówki, a następnie od razu wrzuca je do garnka z ciepłą wodą. Brzmi normalnie, prawda? Cóż, niestety nieprawidłowo. Warto bowiem zdawać sobie sprawę, że w taki sposób sprawimy tylko, że wędlina popęka. I choć jedzenie nie straci swojego smaku, na talerzu będzie prezentować się mało apetycznie.
Jak więc powinno się podgrzewać parówki w prawidłowy sposób? Przede wszystkim po wyciągnięciu z lodówki powinny one przez chwilę „złapać” pokojową temperaturę. Dopiero gdy nie będą zimne, możesz wrzucić je dosłownie na kilka minut do gorącej wody. Jeśli podgrzewasz parówkę w mikrofali, również nastaw "licznik" na krótki czas.