Pod smakowitą nazwą „niebo w gębie” kryje się przepis na przepyszne ciasto o kruchym spodzie, które składa się z kilku warstw: jabłkowej, kremowo-orzechowej i herbatnikowej. Jego wierzch stanowi polewa czekoladowa. Tego deseru długo nie zapomnisz!
Polecamy także: Przepis na smażoną mozzarellę z pomidorami i pesto
Składniki
NA KRUCHE CIASTO:
250 g mąki tortowej
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła lub margaryny, zimnej
2 żółtka
1 łyżka wody, zimnej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
800 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
150 g orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki mleka w proszku
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
NA POLEWĘ:
80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
ORAZ:
1 paczka herbatników maślanych
Polecamy także: Minipączki z serka homogenizowanego. Zrobisz je w pół godziny!
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i kawałki zimnego masła, potem żółtka i wodę. Zagnieć całość na ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i umieść w formie 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj je widelce, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Wyjmij do ostudzenia.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Podgrzej je w rondelku z cytryną i cukrem. Duś około 5 minut. Następnie dodaj galaretkę i dokładnie mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Odstaw tężejącą masę do ostudzenia, a potem wyłóż ją na upieczone ciasto. Wsadź do lodówki.
Zmiel orzechy, zalej je mlekiem i zagotuj, aż orzechy wchłoną płyn. Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do przestudzenia.
Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku. Powoli wlej żelatynę.
Masę wyłóż na warstwę jabłkową i układaj na niej herbatniki jeden obok drugiego.
Kremówkę mocno podgrzej i dodaj kawałeczki czekolady. Mieszaj do ich połączenia i jeszcze ciepłą polewą smaruj wierzch ciasta. Włóż na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Potem rozkoszuj się smakiem!
Źródło: ilovebake.pl