Choć w dzieciństwie większość z nas go nie lubiła, jako dorośli nierzadko się nim zajadamy. Chodzi o szpinak. Czy wiesz, dlaczego warto go jeść regularnie? Jeśli nie, przypomnimy, że warzywo to zawiera dużo żelaza, magnezu czy kwasu foliowego. W praktyce oznacza to między innymi ochronę przed miażdżycą czy anemią.
Przeczytaj też: Zupa marchewkowa z serkiem camembert to najlepsza opcja na rozgrzanie się w zimowe popołudnie!
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować to danie?
W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokój ją w kostkę. Następnie przeciśnij czosnek na tarce. Później podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dalej zblenduj szpinak i dodaj do niego bulion warzywny. Potem połącz wszystko i dokładnie mieszaj. Podgrzewaj krem na małym ogniu. Na koniec dopraw zupę do smaku przyprawami. A z czym podawać to danie? Czosnkowe grzanki i starty ser mozzarella na pewno pięknie podkreślą smak.
Smacznego!