Dzisiaj obchodzimy wyjątkowo smakowite święto. 4 stycznia uchodzi bowiem za Dzień Spaghtetti. Jak je uczcić? Rzecz jasna wyśmienitym obiadem!
Poniżej trzy przepisy na spaghetti pomidorowe, po florencku oraz ze szpinakiem i fetą.
Polecamy także: Śniadanie, które uzależnia: Przepis na jajka zapiekane z warzywami
Składniki:
mrożony szpinak - 100g;
spaghetti -200g;
mięso mielone 200g;
sól - 1 szczypta;
mała cebula - 1 szt.;
ząbek czosnku - 1szt.;
olej - 1 łyżka;
śmietana kremówka - 100ml;
pieprz - 1 szczypta;
Fix bolognese - 1 sztuka;
żółty ser - wedle uznania do posypania;
przyprawy: majeranek, bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Rozmroź szpinak w garnku lub mikrofalówce.
2. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem oleju (makaron dzięki temu nie skleja się). Zahartuj zimną wodą w durszlaku.
3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobniutko pokrój. Podduś cebulę z czosnkiem na gorącym oleju na dużej patelni. Dodaj szpinak i 50ml śmietany, całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, oregano. (W zależności od upodobań. Szpinak jest dość mdły, lecz po dodaniu przypraw smakuje pysznie). Zdejmij warzywa z patelni i wymieszaj ze spaghetti. Odstaw w ciepłe miejsce.
4. Podsmaż mięso mielone na oleju przez około 8min. Następnie wlej 1/4 l (250ml) zimnej wody i resztę śmietany zmieszanej z zawartością torebki Fix. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez parę minut, ciągle mieszając.
5. Wyłóż spaghetti na talerz, następnie sos z mięsem i można posypać żółtym serem (i wstawić na chwilę do mikrofalówki aby rozpuścić ser).
Składniki:
makaron spaghetti (pół opakowania),
1 torebka szpinaku (najlepiej świeżego),
kilka listków świeżej bazylii,
ser feta,
śmietana (18%),
1 mała cebulka,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Pokrój w małą kostkę cebulę, posiekaj drobno czosnek. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni. Kiedy cebula dobrze się zeszkli, dodaj szpinak i bazylię.
Całość duś pod przykryciem około 10-15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij potrawę z ognia. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku, po czym dorzuć ugotowany makaron.
Wymieszaj wszystko i przełóż na talerzyki. Gotową potrawę posyp odrobiną pokruszonej fety.
Źródło: acozykitchen.com
Składniki:
około 70 ml oliwy z oliwek,
3-4 ząbki czosnku,
500 g przecieru pomidorowego,
dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej,
łyżka cukru,
250 g (opakowanie) makaronu spaghetti,
łyżeczka soli,
parmezan lub ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Na początek wlewamy do garnka oliwę, wrzucamy obrane ząbki czosnku i podsmażamy uważając, by go nie przypalić. Gdy oliwa nabierze aromatu (po 2-3 minutach) wyjmujemy czosnek. Wlewamy do oliwy przecier pomidorowy i mieszamy. W tym samym czasie możemy nastawić wodę na makaron – pamiętajmy, by ją posolić! Sos pomidorowy mieszamy i dodajemy do niego dwie łyżki przyprawy do kuchni włoskiej oraz łyżeczkę cukru.
Jeśli nie mamy gotowej przyprawy, możemy zastosować własną mieszankę – np. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Sos mieszamy do połączenia ze sobą wszystkich składników. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente – w czasie jaki został pokazany na opakowaniu (zwykle jest to 8-10 minut). Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i jeśli lubimy, posypujemy serem. Przepis starcza na 4-5 solidnych porcji potrawy.
Smacznego!