Sycące, słodkie i rozpływające się w ustach – tak w skrócie można opisać deser, który chcemy wam zaprezentować dzisiaj. Banany zapiekane w cieście, bo o tym przysmaku mowa, są nie tylko pyszne, ale również banalnie łatwe w przygotowaniu. Przekonaj się sama!
Polecamy także: Przepis na placki karmelowo-kawowe. Poezja! ♥
Składniki: 1 banan, cynamon, ciasto francuskie, olej kokosowy
Sos: 1/3 szklanki mleczka kokosowego, wanilia, szczypta soli, ¼ szklanki cukru, 2 łyżki wody
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
2. Pokrój banana na plasterki i rozgnieć je widelcem w misce. Dopraw cynamonem.
3. Pokrój ciasto francuskie na średniej wielkości kwadraty. Na każdy z nich nałóż masę bananową, a następnie złóż na pół tak, by powstały trójkąty. Dokładnie pozlepiaj palcami krawędzie. Skrop ciasto olejem kokosowym.
4. Piecz banany przez 10 minut w piekarniku.
Przygotuj sos kokosowy.
1. Wymieszaj w misce mleczko kokosowe, wanilię i sól.
2. Podgrzej w garnku wodę z cukrem. Po około 6 minutach masa powinna stać się lekko brązowa i gęsta. Kiedy tak się stanie, dolej do niej mleko kokosowe. Wymieszaj całość i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
3. Wyjmij banany z piekarnika i polej je ciepłym sosem. Smacznego!
Źródło: ohmyveggies.com