Czy gołąbki pasują na Wigilię? Tak! A szczególnie w wersji z grzybami

Sprawdź ten oryginalny przepis!
Czy gołąbki pasują na Wigilię? Tak! A szczególnie w wersji z grzybami
Monika Grabkowska/ unsplash.com
16.12.2021

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy masz już pomysł, co podasz swoim gościom? Jeśli nie i jeśli szukasz czegoś nietypowego, mamy dla ciebie jeden oryginalny przepis. Konkrety? Chodzi o gołąbki z grzybami. To proste danie nie tylko z pewnością przypadnie do gustu niejednemu człowiekowi, ale także pięknie się zaprezentuje. Jak je przygotować? Sprawdź!

Przeczytaj też: Przypalony bigos? Nie panikuj, jeśli znasz ten trik!

Gołąbki z grzybami – przepis na wigilijne danie

  • 10 liści kapusty białej
  • 250 g ryżu
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • olej

Jak przygotować to danie?

W pierwszej kolejności obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Następnie namocz grzyby, ugotuj je, a gdy będą już miękkie, pokrój w kostkę. Później te kawałki podsmaż na patelni razem z cebulką i olejem. Co dalej? Dalej ugotuj ryż. Gdy będzie już gotowy, połącz go z grzybami. Całość dopraw przyprawami.

Gotowe? Świetnie. Teraz czas by liście kapusty nadziać farszem i zwinąć w ruloniki. Tak przygotowane gołąbki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Na koniec danie możesz polać sosem grzybowym lub dla urozmaicenia pomidorowym.

Smacznego!

Polecane wideo

Oto nowa najpiękniejsza kobieta świata! Ma 21 lat i pochodzi z Indii
Oto nowa najpiękniejsza kobieta świata! Ma 21 lat i pochodzi z Indii - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie