Z czym kojarzy ci się tortilla? Nam przede wszystkim z przekąską kuchni meksykańskiej, którą przeważnie zamawiamy na lunch czy kolację. Warto jednak wiedzieć, że można na jej bazie stworzyć także pyszne śniadanie. W jaki sposób? Tworząc coś na kształt tortillo-tosta! Jak go przygotować? To niesamowicie prosta historia. Zresztą łap przepis i przetestuj na… własnej patelni!
Przeczytaj też: Tortilla burger. Przepis z TikToka dla leniwych zawładnie Twoją kuchnią
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować śniadaniowe tortille?
W pierwszej kolejności podsmaż delikatnie placki z jednej strony na dwóch suchych patelniach. Później, po przerzuceniu ich na drugą stronę, na jeden z nich wsyp ser i pokrojoną szynkę. Gdy zauważysz, że ser się już trochę stopił, „czystą” tortillę połóż na tej, na której znajdują się już składniki. Kiedy je połączysz, podsmaż je jeszcze przez chwilkę. Następnie ściągnij danie z patelni i połóż na talerz. Na samą górę tortilli ułóż plastry awokado i zawiń placki w trójkąty. Do potrawy możesz dodać jeszcze ulubione warzywa, takie jak pomidor, ogórek, paprykę czy rzodkiewkę. Całość podawaj z keczupem lub sosem jogurtowym.
Smacznego!