Bigos to jedna z tych potraw, bez której wielu nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Niestety jednak jest to danie, które zdarza się często przypalić – wystarczy bowiem chwila nieuwagi i już przywiera ono do dna garnka. Czy istnieje wtedy jakiś ratunek? Pewnie! I to prostszy niż myślisz.
Przeczytaj też: Szukasz przepisu na pyszne pierniczki? Wypróbuj ten, który podbija TikToka!
Co więc zrobić, gdy bigos się przypali? Pamiętaj, że liczy się tutaj każda minuta. Jeśli zareagujesz natychmiast, uratowanie dania będzie banalnie proste. Wystarczy bowiem, że przełożysz bigos do innego naczynia, tak by przypalona część pozostała w pierwszym garnku. Dzięki temu potrawa nie przesiąknie zapachem spalenizny. Bigos możesz wówczas dalej gotować lub ostudzić i schować do lodówki.
A co w sytuacji, gdy przegapimy moment przypalenia i danie zdąży już wchłonąć zapach spalenizny? Wówczas do garnka włóż cały, obrany ziemniak. Warzywo zadziała jak pochłaniacz złych zapachów.
Prawda, że banalnie proste?
Wyświetl ten post na Instagramie