Jajka to ważny produkt w naszej diecie. I choć na ich temat krążyło jeszcze do niedawno wiele mitów, dziś dietetycy są zgodni, że jedno jajko dziennie nam nie zaszkodzi, a może za to przynieść wiele korzyści. Jakich na przykład? Ten artykuł warto regularnie serwować sobie chociażby do śniadania, bo dzięki niemu dbamy o nasze oczy, mózg, zęby, a także kości. Oczywiście nie jest to pełna lista plusów, częstego spożywania jaj. Warto jednak wiedzieć, że aby przynosiły nam one jak najwięcej dobrego, muszą być odpowiednio przechowywane. Co znaczy?
Przeczytaj też: Gdzie przechowywać mleko? Okazuje się, że wybór miejsca nie może być przypadkowy
Jajka najlepiej jest przechowywać w ich oryginalnym opakowaniu i oczywiście w chłodnym miejscu. Najlepsza więc będzie tutaj lodówka, a ściślej rzecz ujmując jej górna półka. A dlaczego nie należy trzymać ich na drzwiach urządzenia? Ze względu na wahania temperatur, które powstają, gdy je uchylamy. W efekcie jajka mogą szybciej stracić świeżość.
Warto też wiedzieć, że jajek nie powinno się trzymać luzem obok innych produktów. Szczególnie „niebezpieczne” są dla nich cebula, czosnek i ser żółty. Dobrze mieć bowiem świadomość, że tego typu artykuły, mogą zapachowo wpłynąć na jajka.
Wiedziałaś o tym?