Boże Narodzenie już za kilka dni, a więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Weź jednak pod uwagę nie tylko barszcz, rybę czy pierogi. Pomyśl także o słodkim co nieco. Sernik? Makowiec? A może w tym roku zaserwujesz gościom tort piernikowy? Jest pyszny, oryginalny i robi się go bez większego problemu.
Przeczytaj też: Doskonałe ciasto z jabłkami i kokosem to deser, któremu nikt nie umie się oprzeć
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować tort piernikowy?
W pierwszej kolejności do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
Dalej ubij jajka z cukrem, tak by powstała gęsta piana. Później dodaj do niej suche składniki. W kolejnych krokach wysmaruj foremkę margaryną i przelej do niej masę.
Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Gdy wyciągniesz biszkopt z pieca, przekrój go na trzy części. Pierwszą pokryj kremem czekoladowym oraz powidłami i przykryj ją kolejnym ciastem. Je też posmaruj czekoladą i powidłami. Na koniec przykryj całość ostatnim kawałkiem.
Potem ubij na sztywno śmietanę i wysmaruj ją górę oraz boki tortu. Przysmak polej jeszcze polewą czekoladową i posyp orzechami. Tort przed podanie warto schodzić w lodówce.
Smacznego!