Najpopularniejsze błędy związane z przechowywaniem warzyw. Popełnia je większość z nas

Ty też.
Najpopularniejsze błędy związane z przechowywaniem warzyw. Popełnia je większość z nas
Fot. pexels
08.12.2021

Warzywa to absolutna podstawa zdrowego jadłospisu. W związku z tym warto jeść je codziennie i to w dużych porcjach. Jeśli jednak chcesz, by zakupione na długo utrzymywały swoją świeżość, musisz je przechowywać w odpowiedni sposób. Co to znaczy? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta i oczywista.

Przeczytaj też: Krem z pora to zdrowy i sycący pomysł na obiad. Podpowiadamy, jak przygotować taką zupę

Warzywa – jak je przechowywać w prawidłowy sposób?

Przyznaj się, gdzie zazwyczaj trzymasz warzywa? Jesteśmy przekonane, że większość osób chowa je w tym samym miejscu w lodówce. Niemniej warto wiedzieć, że niektóre produkty wcale nie chcą chłodu ani towarzystwa innych…

Zielonych warzyw nie trzymaj razem z papryką czy pomidorem. A wszystko przez etylen, który one wydzielają. Poprzez ten składnik zielone artykuły tracą jędrność i żółkną. Dobrze więc te dwa rodzaje warzyw rozdzielić. Zielone możesz na przykład trzymać w szufladzie, a czerwone na półce.

Poza tym pamiętaj, że istnieją warzywa, które zawsze trzeba przechowywać w chłodnym miejscu. Do tej grupy zaliczają się na przykład rzodkiewki czy brukselki. Natomiast takie produkty jak ziemniaki czy cebula wolą ciemną szafkę niż półkę lodówki.

Bardzo ważną wskazówką, by warzywa długo utrzymały swoją świeżość, jest nie przechowywanie ich w plastikowych torebkach czy szczelnie zamkniętych pudełkach. Produkty te potrzebują bowiem dostępu powietrza.

Polecane wideo

Znaki zodiaku a wystrój wnętrz: Jak powinno wyglądać Twoje mieszkanie?
Znaki zodiaku a wystrój wnętrz: Jak powinno wyglądać Twoje mieszkanie? - zdjęcie 1
Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
Jak to jest właśnie (Ocena: 5) 07.01.2022 15:17
Jak zrobić chłopca dla mnie to
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 18.12.2021 06:08
5544445
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 08.12.2021 08:38
Warzywa trzymam w różnych miejscach, nie tylko w lodówce. Mniej więcej wiem, które gdzie powinny być przechowywane. Warzywa nie lubią być zamykane w pojemnikach, ale np. wędliny, by nie zrobiły się szybko śliskie trzymam w szklanych pojemnikach ze Składnicy Towarów, dłużej zachowują świeżość.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie