Nie od dziś wiadomo, że cukier szkodzi naszemu organizmowi. Jeśli spożywamy go za dużo, narażamy się bowiem nie tylko na próchnicę czy utratę talii osy, lecz także zwiększamy ryzyko zachorowania na nowotwór, zaburzeń łaknienia oraz wystąpienia zaparcia. I choć niby wszyscy o tym wiemy, w życiu naprawdę niełatwo jest ograniczyć ten składnik. A w szczególności w okresie świątecznym, gdy połowa menu to ciasta i ciasteczka… no właśnie, ale czy zdajesz sobie sprawę, że istnieją przepisy, w których zastępuje się cukier zdrowymi alternatywami? A przykładem może być receptura na miodowe pierniczki.
Przeczytaj też: Szukasz przepisu na pyszne pierniczki? Wypróbuj ten, który podbija TikToka!
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować miodowe pierniczki?
W pierwszej kolejności wsyp do miski mąkę, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Gdy połączysz ze sobą te składniki, dodaj miód, masło oraz jajko. Co dalej? Dalej wyrób ciasto. Później je rozwałkuj. W późniejszych krokach wytnij z tak przygotowanego miasta przy pomocy foremek świąteczne kształty. Następnie połóż ciasteczka na blachę. Pierniczki piecz 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Smacznego!