Blog kulinarny Michała Korkosza, znanego w social mediach jako Rozkoszny, to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc w Sieci. Wielokrotnie korzystałyśmy z jego receptur w zaciszu domowym i za każdym razem dania wychodziły palce lizać!
Dzisiaj chcemy Wam polecić przepis Rozkosznego na cudownie delikatne placuszki bananowe, do których można, a nawet trzeba, wykorzystać przejrzałe owoce. Takie śniadanie zrobisz dosłownie w 10 minut.
Polecamy także: Przepis na placki karmelowo-kawowe. Poezja! ♥
Składniki:
Placki:
2 banany, dojrzałe
2 jajka “zerówki”
3 łyżki jogurtu greckiego
⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki cynamonu
masło + olej do smażenia
Maślano-cynamonowy miód:
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
½ łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jednego banana pokrój w plasterki i odłóż na bok. Drugiego rozgnieć w misce widelcem i dodaj do niego jajka oraz jogurt. Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon. Dorzuć je do bananowej masy i niedbale wymieszaj.
Rozgrzej na patelni odrobinę masła i oleju. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię pojedyncze placuszki, zachowując między nimi odstępy. Na wierzchu każdego placka rozłóż po 2 plasterki wcześniej pokrojonego banana. Z obu stron smaż placki na umiarkowanym ogniu po 3-4 minuty.
W tym samym czasie przygotuj miodowy sos. W garnuszku rozpuść masło, wyłącz ogień, a następnie dodaj do niego miód, cynamon i sok z cytryny.
Usmażone placuszki bananowe polej sosem miodowo-maślanym. Na wierzch dodaj łyżkę jogurtu greckiego oraz ulubionej konfitury. Mniam!
Źródło: rozkoszny.pl