Łosoś to bardzo zdrowa ryba. Dlaczego warto go regularnie serwować sobie na talerz? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Jedząc często dania wykonane na jego bazie, zadbasz o swoją pamięć, mózg, serce czy układ krążenia. Jeśli jednak znudzi ci się on już w wersji smażonej lub pieczonej… polecamy przygotować kotleciki z łososia! Jak je zrobić? To dziecinnie proste.
Przeczytaj też: Salmon bowl. Jak przyrządzić danie, na punkcie którego TikTok ma prawdziwą obsesję?
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować to danie?
W pierwszej kolejność rozdrobnij rybę widelcem. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, musztardę, bułkę tartą, sok z cytryny oraz przyprawy. Na końcu do wszystkich składników wbij jajko i wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotleciki, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Z czym podawać takiego łososia? Doskonale sprawdzi się ryż oraz surówka z kapusty.
Smacznego!