Minipizze po góralsku. Ten przepis bije teraz rekordy popularności!

To coś dla miłośników oscypków i pizzy.
Minipizze po góralsku. Ten przepis bije teraz rekordy popularności!
Zdjęcie autorstwa Nishant Aneja z Pexels
03.12.2021

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. I choć mogłoby się wydawać, że spróbowało się już jej każdej wersji, zawsze znajdzie się wariant, który może zaskoczyć. Co powiesz na regionalny przysmak z kraju nad Wisłą? Chodzi o minipizze z oscypkiem i żurawiną, które właśnie podbijają TikToka. Jak je zrobić w domowym zaciszu? Recepturą podzieliła się @arbuzazuza.

Przeczytaj też: Uber Eats wyjawił, co zamawiamy najczęściej. Te dania cieszą się największą popularnością

Minipizze z oscypkiem i żurawiną – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 420 g mąki, 
  • 250 ml wody, 
  • drożdże,
  • cukier,
  • sól,
  • passata pomidorowa.

Jak przygotować minipizze?

W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn. W jaki sposób? Wsyp do miski 1 łyżeczkę mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę suchych drożdży i 2 łyżki ciepłej wody. Mieszankę odstaw na około 15 minut. W tym czasie przygotuj ciasto. Połącz mąkę, rozczyn, wodę i sól. Następnie zagnieć ciasto. Potem przykryj je bawełniana ściereczkę i odstaw na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto będzie już gotowe, podziel je na mniejsze części i z każdej uformuj mały placek. Następnie umieść minipizze na blaszce wyłożonej papierem. Każdy z kawałka ciasta potraktuj passatą pomidorową. Na wierz rzuć pokrojonego oscypka, żurawinę, a także ulubione dodatki, takie jak na przykład szynka czy pieczarki. Minipizze piecz przez 13 minut.

Smacznego!

@arbuzazuza_

Oscypek najlepszy 😎 #oscypek #pizza #góralska

♬ Szafir - Mata & Trooh Hippi

Polecane wideo

Dominika Wysocka: Kim jest zwyciężczyni 10. edycji „Top Model”?
Dominika Wysocka: Kim jest zwyciężczyni 10. edycji „Top Model”? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Tamara (Ocena: 5) 27.12.2021 17:23
Proste i pyszne, takiego przepisu szukałam ;) To będzie hit sylwestrowej imprezy. Jak znam swoich gości, to nie obejdzie się na koniec bez kropelki dobrej oliwy z oliwy. Dobrze, że pod wpływem włoskich filmów Roberta Makłowicza uzupełniłam zapasy oliwy Classico z Monini.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie