Słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach – oto trzy powody, dla których powinnaś wypróbować zaprezentowane przez nas dzisiaj danie. Karmelowo-kawowe placki, o których mowa, są bowiem ucieleśnieniem tego, co w gotowaniu najważniejsze: prostoty wykonania i niebiańskiego smaku. Enjoy!
Zobacz także: Przepis na pyszne ciasteczka
Składniki:
Placki: 1 ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki espresso, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sos karmelowy: 2 łyżki masła, ½ szklanki brązowego cukru, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: bita śmietana
Przygotowanie:
1.Najpierw przygotuj sos karmelowy. W rondelku wymieszaj masło i brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie dodaj mleko i gotuj, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do sosu wanilię.
2.Teraz przyrządź placki. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, sól, cukier). W osobnej misce wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko, masło, wanilia). Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj dokładnie całość. Powinna powstać jednolita masa.
3.Smaż małe placki na maśle. Ich kolor powinien być złocistobrązowy.
4.Wyłóż placki na talerz. Oblej je ciepłym sosem karmelowym, a na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Bon Appétit!
Źródło: onceuponacuttingboard.com