Przepis na Rogale Marcińskie. Uwaga - są naprawdę pyszne!

Wypróbuj koniecznie!
Przepis na Rogale Marcińskie. Uwaga - są naprawdę pyszne!
Zdjęcie autorstwa Oleg Magni z Pexels
10.11.2021

Rogale Marcińskie to tradycyjny, poznański przysmak, który serwuje się je z okazji Dnia Świętego Marcina. Z czego się konkretnie składają? Mowa o wyrobie cukierniczym z półfrancuskiego ciasta, wypełnionym nadzieniem z białego maku. Co prawda kupisz je w okolicy 11 listopada w wielu cukierniach, niemniej jeśli chciałabyś poczuć smak tych prawdziwych, wielkopolskich, serwujemy ci świetny przepis.

Przeczytaj też: Kultowe francuskie dania, które możesz przygotować w swojej kuchni. Zachwyt gości - bezcenny!

Rogale Marcińskie – przepis

Co potrzeba do przygotowania ciasta?

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta)

Czego potrzeba do przygotowania nadzienia?

  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Czego potrzeba do zrobienia lukru?

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżek mleka
  • posiekane migdały do posypania

 Jak przygotować Rogale Marcińskie?

Drożdże wymieszaj z mąką, solą i cukrem. Następnie dodaj 2 łyżki masła i zagnieć całość palcami. Później dolej  mleko, wrzuć jajko i ekstrakt. Co dalej? Dalej wszystko wymieszaj i zagnieć. W dalszych krokach przełóż ciasto na blat i pozostawić na kilka chwil. Po upływie tego czasy uformuj ciasto w prostokąt, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Potem schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie i posyp niewielką ilością mąki. Co dalej? Rozsmaruj równomiernie na cieście masło (pozostaw „suche” brzegi – ok. 0,5 cm).Potem zwiń ciasto tak, jak kartkę papieru i ponownie owiń je folią i włóż do lodówki. Proces powtórz 3 razy. Po ostatnim złożeniu, owiń ciasto folią i pozostaw je w chłodnym miejscu na całą noc.

A jak zrobić nadzienie? Mak i orzechy sparz wrzątkiem. Potem zmiel produkty dwukrotnie, dodając jeszcze migdały. A co z masą marcepanową? Zmiksuj ją razem z cukrem pudrem. W kolejnych krokach dodaj zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę.

Gdy nadzienie będzie gotowe, rozwałkuj ciasto i wytnij z niego trójkąty. Na trójkątach rozłóż nadzienie i zawiń z nich rogaliki. Tak przygotowane ciastka wyłóż na blachę i przykryj ją ściereczką. Po upływie około godziny, posmaruj rogale jajkiem i mlekiem. Przysmak piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Po wyciągnięciu ich z pieca, posyp na rogale lukier. Dla dekoracji możesz rozrzucić na nie też płatki migdałowe.

Smacznego!

Polecane wideo

W których zakątkach świata Twoja twarz i figura spodobałyby się najbardziej?
W których zakątkach świata Twoja twarz i figura spodobałyby się najbardziej? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie