Zupa wyszła Ci za słona? Uratuje ją ten prosty trik!

Bez paniki!
Zupa wyszła Ci za słona? Uratuje ją ten prosty trik!
Zdjęcie autorstwa alleksana z Pexels
13.11.2021

Sól to jedna z tych przypraw, którą kochamy bezgranicznie. Dodajemy ją do niemal wszystkich dań. Niekiedy jednak zdarzy nam się, że zamiast szczypty zaserwujemy o parę ziaren za dużo. Co wówczas zrobić? W przypadku „twardych” pokarmów możesz spróbować ją „zdrapać” przy pomocy noża. A co w sytuacji, gdy przesolimy zupę? Spokojnie. I na to mamy sprawdzone metody!

Przeczytaj też: Przepis na rozgrzewającą zupę marchewkową z kurkumą (Łatwa do zrobienia!)

Przesolona zupa – jak ją uratować?

Przesoliłaś zupę? Spokojnie, nie ma potrzeby by ją wylewać czy robić kolejną. Warto bowiem wiedzieć, że nadmiar tej przyprawy pochłonie… woreczek ryżu. Jeśli więc czujesz, że pomidorowa czy jarzynowa są zdecydowanie za słone, polecamy wrzucić na chwilę do garnka woreczek ryżu. Co istotne – trik ten sprawdzi się też w przypadku sosów.

A co zrobić, gdy akurat pod ręką nie mamy ryżu? I na to istnieje pewien sposób. Alternatywą może być bowiem również jabłko. Jak z niego skorzystać? Dokładnie tak samo. Wystarczy, że przekroisz owoc na pół, a następnie wrzucisz go na parę chwil do garnka z zupą. Gwarantujemy, że smak szybko się poprawi.

Warto zapamiętać, prawda?

Polecane wideo

„Myślałam, że to Selena Gomez”. Polska TikTokerka wygląda jak bliźniaczka gwiazdy
„Myślałam, że to Selena Gomez”. Polska TikTokerka wygląda jak bliźniaczka gwiazdy - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 14.11.2021 15:05
Ziemniak działa
odpowiedz

Polecane dla Ciebie