Właściwe przechowywanie produktów spożywczych to bardzo ważna kwestia. W końcu od tego zależy, jak długo dany artykuł może pozostać zdatny do spożycia. I o ile w wielu przypadkach nie mamy żadnych wątpliwości, tyle w kwestii mleka powinniśmy już je mieć. Dlaczego? Cóż, okazuje się, że wielu z nas przeznacza dla kartonika czy butelki tego napoju nieodpowiednie miejsce.
Przeczytaj też: Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Żałujemy, że nie znałyśmy tego triku wcześniej!
To gdzie właściwie powinniśmy trzymać mleko? Oczywiście w lodówce lub innym, chłodnym miejscu. Niemniej to, gdzie konkretnie je postawimy nie powinno być kwestią przypadku.
Przyznaj się, gdzie sama chowasz mleko? Założymy się, że są to drzwi od lodówki, prawda? I tutaj mamy dla ciebie kiepską wiadomość. To błąd. Dlaczego? Chodzi o temperaturę. W tym miejscu jest ona bowiem wyższa, aniżeli na półkach. Różnica może wynosić nawet 10 stopni. Poza tym ulega ona częstym wahaniom, co gwarantuje otwieranie i zamykanie tego sprzętu AGD.
Warto jednak wiedzieć, że mleko powinno się przechowywać w temperaturze około 3 stopni Celsjusza. A takie warunki gwarantuje nam najniższa półka lodówki. Sugerujemy nie kłaść kartonika czy butelki również na najwyższym poziomie, ponieważ im wyżej, tym cieplej. Mleko dobrze tez jest chować przy tylniej ścianie. W taki sposób przechowujemy zarówno otwarte, jak i zamknięte produkty. Jakie artykuły spożywcze można więc trzymać na drzwiach lodówki? To idealne miejsce dla oleje, keczup czy majonez.