Krem z pora to zdrowy i sycący pomysł na obiad. Podpowiadamy, jak przygotować taką zupę

Pokochasz ten przepis!
Krem z pora to zdrowy i sycący pomysł na obiad. Podpowiadamy, jak przygotować taką zupę
Zdjęcie autorstwa Kaboompics .com z Pexels
30.10.2021

Czy wiesz, że por jest źródłem wielu witamin i minerałów? Warto też zdawać sobie sprawę, że sięgając regularnie po to warzywo, zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka żołądka, regulujesz pracę układu sercowo-naczyniowego, poprawiasz trawienie, a także chronisz się przed przeziębieniem. Jeśli jednak nie przepadasz za sałatką na bazie tego produktu, mamy dla ciebie pewną smaczną alternatywę. O czym mowa? Chodzi oczywiście o krem z pora.

Przeczytaj też: Przepis na przepyszne PUREE Z BURAKÓW - Bon Appétit!

Krem z pora – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 500 g pora (po obraniu i odcięciu ciemnozielonych części),
  • małą marchewkę,
  • małą pietruszkę,
  • 75 g korzenia selera (mały kawałek),
  • 400 g ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego/drobiowego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3-4 trójkąciki serka kanapkowego
  • pieprz ziołowy i sól

Jak przygotować krem z pora?

W pierwszej kolejności warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Później wrzuć do garnka (z rozgrzaną oliwą) por i czosnek i podsmażaj oba produkty przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dorzuć do naczynia pokrojone warzywa i zalej wszystko wodą i bulionem. Potem doprowadź do wrzenia i gotuj zupę do momentu, aż warzywa nie staną się miękkie. Teraz wrzuć gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj, ściągnij z ognia i zblenduj. Podczas miksowania możesz dodać masło i serki. A co jeśli zupa wyjdzie w smaku zbyt ostra? Wówczas dodaj odrobinę kremówki.

Smacznego!

Polecane wideo

Horoskop miłosny na LISTOPAD
Horoskop miłosny na LISTOPAD - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie