Czy wiesz, że por jest źródłem wielu witamin i minerałów? Warto też zdawać sobie sprawę, że sięgając regularnie po to warzywo, zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka żołądka, regulujesz pracę układu sercowo-naczyniowego, poprawiasz trawienie, a także chronisz się przed przeziębieniem. Jeśli jednak nie przepadasz za sałatką na bazie tego produktu, mamy dla ciebie pewną smaczną alternatywę. O czym mowa? Chodzi oczywiście o krem z pora.
Przeczytaj też: Przepis na przepyszne PUREE Z BURAKÓW - Bon Appétit!
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować krem z pora?
W pierwszej kolejności warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Później wrzuć do garnka (z rozgrzaną oliwą) por i czosnek i podsmażaj oba produkty przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dorzuć do naczynia pokrojone warzywa i zalej wszystko wodą i bulionem. Potem doprowadź do wrzenia i gotuj zupę do momentu, aż warzywa nie staną się miękkie. Teraz wrzuć gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj, ściągnij z ognia i zblenduj. Podczas miksowania możesz dodać masło i serki. A co jeśli zupa wyjdzie w smaku zbyt ostra? Wówczas dodaj odrobinę kremówki.
Smacznego!