Sałatka z dynią i fetą to doskonała opcja na jesienny lunch. Łap przepis!

Pamiętaj, że sezon dyniowy w pełni!
Sałatka z dynią i fetą to doskonała opcja na jesienny lunch. Łap przepis!
fot. Ira Mint/ unsplash.com
29.10.2021

Jesień to niezaprzeczalnie dyniowy sezon. I choć większość z nas sięga po to warzywo, by przygotować zupę, warto wiedzieć, że na jego podstawie można też zrobić pyszną sałatkę. Jeśli wiec znudzi ci się krem, już wiesz, jaką masz alternatywę. A przypomnijmy, że produkt ten naprawdę warto regularnie wrzucać do swojego menu, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Dzięki niemu wzmocnisz nie tylko swoje zdrowie, lecz także wesprzesz od środka naturalne piękno!

Przeczytaj też: Jak smakuje dyniowa nutella? Zrobisz ją samodzielnie w kilka minut!

Sałatka z dyni – przepis

Czego potrzebujesz?

  • Ok. 60 dkg dyni
  • Ser feta (jedno opakowanie)
  • Rukolę
  • Oliwę
  • Ocet balsamiczny
    Miód
  • Sól i pieprz

Jak przygotować?

Najpierw obierz dynię i pokrój ją na małe kawałki. Potem wrzuć ją na blaszkę pokropioną wcześniej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.  Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu przełóż warzywo na talerz. Do naczynia dołóż też rukolę i pokruszoną fetę. Całość polej płynnym miodem i octem balsamicznym. Sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Polecane wideo

Krótkie sukienki do ślubu: Są tak ładne, że zapomnisz o długich kreacjach!
Krótkie sukienki do ślubu: Są tak ładne, że zapomnisz o długich kreacjach! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie