Czy może być coś lepszego, niż zapach domowego chleba? Trudno nam sobie to wyobrazić. Jeśli jednak jeszcze nie piekłaś samodzielnie pieczywa, polecamy szybko nadrobić te zaległości. Po jaki przepis warto sięgnąć? Opcji w sieci masz naprawdę wiele. Z pewnością więc znajdziesz coś dla siebie. Jeśli jednak masz problem, by wytypować jedną recepturę, polecamy ci wypróbować chleb z orzechami włoskimi. Wypiek ten robi się bardzo prosto, a smak… jedyne co przychodzi nam do głowy, to niebo w gębie.
Przeczytaj też: Chlebek z awokado. Wypiek, który zaskakuje słodyczą i delikatnością
Co potrzebujesz?
Jak go przyrządzić?
W pierwszej kolejności wymieszaj wodę z drożdżami oraz cukrem. Później wysp do miski mąkę, sól oraz 3 łyżki masła. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy to zrobisz, dodaj drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy masa będzie gotowa, przykryj ją i odstaw na parę chwil. Gdy ciasto już urośnie, pomieszaj je z posiekanymi orzechami. Następnie uformuj kształt, jaki chcesz by przybrał twój chleb. Gotowe? Świetnie. W takim razie czas przełożyć je do foremki. Co dalej? Dalej wstaw naczynie do rozgrzanego do 200 stopni pieca. Chleb wyjmij z piekarnika po upływie około 30 minut. I voila!
Smacznego!